Početna Intervju dana Dejan Velicki: Šišanje svećom je totalno bezopasno i bezbolno!

Dejan Velicki: Šišanje svećom je totalno bezopasno i bezbolno!

1

Velaterapija je popularni tretman spaljivanja ispucalih krajeva plamenom sveće i njegov krajnji cilj je nega kose. Međutim, ovaj tretman ne skraćuje kosu i ujedno omogućava da hranljive materije prolaze u unutrašnost dlake. Iako je hit ali i retkost u svetu, ova interesantna metoda šišanja dostupna je od pre nekoliko meseci i u Novom Sadu. Vlasnik frizerskog salona “Hair and MakeUp MAFIA” Dejan Velicki kaže da je ovo redak tretman u lokalnim, ali i frizerskim salonima u Srbiji jer je za rad sa svećom neophodna posebna obuka i puno stručnosti. U intervjuu za naš portal, otkriva nam o kakvom se tretmanu zapravo radi, koliko traje te i da li je ovo zaista pravo rešenje za oštećenu i suvu kosu.

Objasnite nam šta je to i koliko je ovaj vid šišanja zastupljen kod nas?

Velaterapija je sredinom 70-ih godina, patentirana metoda šišanja u Brazilu, a tek početkom 80-ih je zastupljena i šire. Ova metoda je tek danas dospela na vrh liste svetskih trendova, kad su frizure u pitanju. Tako je ovaj svetski hit, kod nas tek krajem prošle, početkom ove godine postao popularna metoda.

9

Plaše li se žene kontakta sa svećom i da li se ovom metodom menja forma frizure?

Uglavnom 99 posto klijenata je skeptično kad je upitanju ova metoda, jer im nije logično da se plamenom sveće spaljuje kosa, a pogotovo da se to radi zbog poboljšanja trenutnog stanja njihove kose. Apsolutno se ne menja forma frizure.

Koliko traje jedan ovakav tretman i postoje li pravila koje zahteva Velaterapija?

Tretman kao što je ova metoda, u proseku traje dva do tri sata, i može da se ponovi svakih tri do četiri meseca… Kao i u svakoj oblasti našeg zanimanja, postoje pravila kojih se moramo pridržavati, da bi ova metoda i dalje ostala bezopasna.

Zbog čega bi preporučili čitaocima da se odluče za ovaj vid šišanja kose umesto šišanja makazama, koje je puno zastupljenije?

Drage dame, da bi ste očuvali svoju kosu, kako morate makazama ošišati ispucale vrhove, tako isto to morate uraditi i na dužini dlake.

12

Prekomerna toplota, presa za kosu, fenova i sličnih aparata može da ošteti kosu. Da li je zaista ova metoda bezopasna?

Šišanje svećom je totalno bezopasno i bezbolno!

Da li je za rad sa svećom neophodna posebna obuka i stručnost?

Iskustvo i znanje frizera, koji radi ovu metodu, dovodi do prave procene i načina kojim će ova metoda biti odrađena.

Objasnite nam ukratko kako izgleda proces šišanja i koje korake sadrži?O

Pre svega, klijentkinja kad se odluči za ovu metodu, pre početka rada, moramo svojim stručnim okom odrediti, koji je tip kose, kolika je debljina pramena za rad, adekvatni preparati sa kojim ćemo raditi itd. Na kosu se nanosi vitaminski tretman da bi se ta dlaka nahranila. Tako tretirana dlaka je praktično zatvorena, sprečava se njeno dalje otvaranje i cvetanje narednih 14 nedelja do šest meseci što zavisi od toga koliko je kosa bila oštećena.

pranje kose7

Kao prvi korak, kosu ćemo očistiti šampionom adekvatnim spram tipu kose, zatim ćemo treći šampon ostaviti da stoji par minuta, da snizimo Ph vrednost, isprati i osusšiti kosu u potpunosti. Ovim procesom očistili smo dlaku u potpunosti i doveli kosu u prirodno osušeno stanje. Spremni smo za sveću.

pranje kosesusenjedsusenje3
Drugi korak, separatisanu kosu, rolamo prstima, kako bismo lakše došli do oštećenih krajeva, koji prilikom rolanja izađu na videlo.

4
Treći korak naprskamo hidratantni preparat, kako bi se zdrava dlaka nahranila.

5
Četvrti korak plamenom sveće, lagano pređemo duž celog pramena od vrhova do korena kose. I tako svaki pramen zasebno.

31013 14
Poslednji peti korak, operemo kosu blagim šamponom i kiselim balzamom kako bismo zatvorili dlaku u potpunosti.

pranje kose2

pranje kose3 pranje kose6

pranje kose8 sesenje 4 sesenje7 susenje susenje5 susenje11

susenje10

Autor: Tamara Kovačević, Divna Anđelić