Početna Kultura Balašević dobija muzej u blizini keja

Balašević dobija muzej u blizini keja

0

Novosadski kantautor Đorđe Balašević, koji je početkom godine preminuo u 67. godini, dobiće svoj muzej u Novom Sadu. To je potvrdio i direktor Javnog preduzeća „Urbanizam“ Dušan Miladinović.

– Plan za muzej je u izradi. Prostor će biti spomen-muzej Đorđu Balaševiću i imaće još neke dodatne sadržaje. Određen je prostor gde će se muzej nalaziti, u sklopu Univerzitetskog parka. Mislim da će u njemu biti i kutak za fanove Balaševića, gde će moći da se kupe CD-ovi, majice – rekao je Miladinović za NS uživo.

Muzej će se nalaziti u blizini keja i Dunava, koje je Balašević opevao u svojim pesmama. Muzej se planira na prostoru od 500 kvadratnih metara. Imaće galerijski prostor, multimedijalnu salu, memorijalnu salu i druge tehničke i sanitarne prostorije. Objekat će biti prizeman, na 300 kvadratnih metara bruto prostora.

Kako piše 021.rs, prema predlogu urbanista, pre izgradnje bi morao da se raspiše arhitektonski konkurs za ovo zdanje. Za sada nema informacija kada bi izgradnja ovog muzeja mogla da počne.

Nacrt Plana generalne regulacije Univerzitetskog parka može se preuzeti sa sajta Urbanizma ili sajtu Grada.

Javni uvid građani mogu da obave do 11. oktobra u prostorijma JP „Urabnizam“ na Bulevaru cara Lazara 3 i u prostorijama MZ „Liman“ u Drage Spasić 1. Primedbe i sugestije na plan se podnose Upravi za urbanizam u Školskoj 3 do 11. oktobra. Komisija za planove će prispele prigovore na plan Urbanističkog parka razmatrati 21. oktobra, od 9 časova, na sednici u amfiteatru Spensa.

Đorđe Balašević preminuo je 19. februara ove godine.

Izvor: novisad.com, 021.rs
Foto: Printscreen