Početna Kultura Balet “Don Kihot” sa internacionalnom zvezdom u SNP-u

Balet “Don Kihot” sa internacionalnom zvezdom u SNP-u

0

Ove sezone u Srpskom narodnom pozorištu postoji veliko interesovanje publike za komični balet Don Kihot, pa će ova baletska fantazija biti na repertoaru i u četvrtak, 4. aprila, na sceni „Jovan Đorđević“, s početkom u 19 časova.

U ulozi Basila nastupiće prvak baleta Mađarske državne opere Gergelj Leblank, igrač internacionalnog renomea, koji će kao gost prvi put zaigrati na sceni Srpskog narodnog pozorišta.

Za našu publiku je izjavio: „Prvi put ću nastupiti u Srbiji, u Srpskom narodnom pozorištu i zbog toga sam veoma uzbuđen. Velika je čast igrati ulogu Basila u jednoj od mojih najomiljenijih baletskih predstava „Don Kihotu“ i daću sve od sebe da zadivim novosadsku publiku.“

Muziku za ovu baletsku fantaziju je komponovao Ludvig Minkus, a libreto je napisao Marijus Petipa, prema remek-delu španske književnosti „Don Kihot“ Migela de Servantesa. Pre 150 godina ovaj balet je prvi put izveden u Boljšom teatru 14. decembra 1869. godine, prema libretu i koreografiji Marijusa Petipe, i otad je prisutan na svetskim baletskim scenama, a u SNP- je imao tri postavke (1968, 1984. i 2010.).

Don Kihot je priča o ljubavi između lepe Kitri i siromašnog i šarmantnog mladića Basila. Kitrin otac smatra da Basil nije dobra prilika za njegovu Kitri – idealan prosac je bogati Gamaš. Na trgu u španskom gradiću je zabava, segedilju plešu vatrena Mercedes i čuveni toreador Espada i pridružuju im se meštani, Don Kihot i Sančo Pansa…

Koreograf i reditelj je Đula Harangozo (Mađarska), scenografiju je uradila Olga Đurđević, kostime Mirjana Stojanović Maurič, a diriguje Mikica Jevtić. U glavnim ulogama su Ana Đurić (Kitri) i Gergelj Leblank, k.g. iz Budimpešte (Basil). Učestvuju: solisti, ansambl Baleta, Orkestar Opere SNP-a i učenici Baletske škole iz Novog Sada. Ulaznice su već u prodaji na Biletarnici SNP-a, a za kupovinu važi 50% popusta.

Izvođenju 4. aprila planirano je da prisustvuje i koreograf i reditelj Đula Harangozo.

Gergelj Leblank, prvak Mađarske državne opere, rođen je 1992. u Budimpešti. Po završetku studija klasičnog baleta na Mađarskoj baletskoj akademiji, usavršavao se na Kraljevskoj baletskoj školi u Londonu, gde je diplomirao 2011. i vratio se u domovinu nakon završetka studija. Iste godine se pridružio baletu Mađarske državne opere. Brojne uloge i neprekidno usavršavanje baletskih tehnika omogućilo mu je da brzo napreduje u karijeri: 2012. izabran je za demi-solistu, a 2016. postao je prvak.

Baletski repertoar sadrži brojne uloge klasičnog i neoklasičnog baleta, od kojih se izdvajaju: naslovna uloga i uloga Lenskog iz kultnog baleta Džona Kranka Onjegin, Florimond (Uspavana lepotica, koreogr. Piter Rajt), Basil (Don Kihot, koreogr. Đula Harangozo), Konrad (Korsar, koreogr. Ana Marija Holms), De Grije (Manon, koreogr. ser Kenet Makmilan), Princ Krcko (Krcko Oraščić, koreogr. Vajnonen) Danilo (Vesela udovica, koreogr. Ronald Hind), Romeo i Spartak (Romeo i Julija i Spartak, oba u koreogr. Lasla Seregija), Vronski (Ana Karenjina, koreogr. Lila Partai), Princ Albert (Žizela), Franc (Kopelija), Princ Zigfrid (Labudovo jezero, koreogr. Rudi van Dancig), Princ (Snežana, koreogr. Đula Harangozo)… Iz savremenog repertoara ističu se solo nastupi u koreografijama 5 tangoes (Hans van Manen), Études (Harald Lander), Troy Game (Robert Nort), Petite mort (Jirži Kilijan), Walking Mad (Johan Inger), Theme and variation (Žorž Balanšin)…

Za svoje izuzetne umetničke nastupe, dobio je nekoliko domaćih i međunarodnih priznanja, kao što su Nagrada Étoile, Nagrada Đula Harangoza i Nagrada Elvira Večei, ​​a dva puta je osvojio titulu Najbolji igrač godine, 2015. i 2016. Prvi put nastupa u Srpskom narodnom pozorištu.

Autor: NsHronika
Foto: Mađarska državna opera