Početna Kultura Balet SNP-a nastavlja sa radom

Balet SNP-a nastavlja sa radom

0

Balet Srpskog narodnog pozorišta, posle tromesečne pauze izazvane pandemijom kovida-19, počinje sa radom. U baletskoj probnoj sali sa ansamblom radi Vladimir Šuvalov, baletski pedagogog iz Kijeva. Povodom dolaska gostujućeg pedagoga i početka baletske sezone, kada ova umetnička jedinica nastavlja da svim programima i događajima slavi sedamdeset godina postojanja, porazgovarali smo sa direktorom Baleta Tonijem Ranđelovićem.

– Važno nam je da nastavimo tamo gde smo stali 12. marta, pre uvođenja vanredne situacije i da Balet vratimo u top-formu. Ova situacija je veoma delikatna po baletsku umetnost jer su igrači dugo bili van treninga pod nadzorom, te iz tog razloga moramo oprezno i postupno pristupiti radu, vežbama i probama, kako ne bi došlo do neželjenih povreda igrača. Zato nam dolazi vrsni pedagog iz Ukrajine Vladimir Šuvalov koji je već sarađivao sa nama, pre godinu dana, izjavio je direktor Baleta Toni Ranđelović.

Šuvalov je rođen 1945. godine u Kijevu. Diplomirao je 1966. godine na Državnoj koreografskoj školi u Kijevu (po Vaganovoj). U periodu od 1966. do 1975. godine bio je solista u Harkovskom teatru i Kijevskoj državnoj operi, gde je ostvario glavne uloge u baletima „Labudovo jezero“, „Pepeljuga“, „Romeo i Julija“, „Class-concerto“ Asafa Meserera, a u tom periodu je gostovao u Bugarskoj i Egiptu. Od 1975. do 1980. godine je radio u Sankt Peterburgu u „Koreografskim minijaturama“ (u režiji Leonida i Irine Jakobson). Diplomirao je 1984. na moskovskom Univerzitetu, na Odseku za pozorišnu umetnost (pedagogija i koreografija). Kao baletski pedagog počinje da radi za kijevski Baletski teatar, kijevski Državni muzički teatar, sa kojima je gostovao u Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Austriji i Sloveniji. Godine 1991. na poziv Gradskog teatra (Staatstheater am Gärtnerplatz) iz Minhena, angažovan je kao baletski pedagog. U tom svojstvu je radio u Zagrebu, Insbruku, Košicama, Bratislavi, Splitu. Veze sa Novim Sadom je učvrstio još 1997, kada je prvi put ostvario saradnju i sa Srpskim narodnim pozorištem i Baletskom školom, gde je, takođe, radio kao pedagog.

– Šuvalov dobro poznaje potencijale našeg ansambla. Želja nam je da baletski igrači maksimalno povrate formu, naravno u razumnom roku i u skladu sa okolnostima, kako bi se vratili već skoro završenom poslu – premijeri „Ohridske legende“, centralnom događaju baletskog jubileja – kaže Ranđelović.

Autor: NSHronika
Foto: SNP/Dejan Petrović