Početna Kultura Folklornom ansamblu iz Novog Sada najviše priznanje Međunarodnog festivala plesnih umetnosti i...

Folklornom ansamblu iz Novog Sada najviše priznanje Međunarodnog festivala plesnih umetnosti i pesme

0

Folklorni ansambl “Vila” SKUD “Železničar” iz Novog Sada osvojio je “Super grand pri”, najviše priznanje 17. Međunarodnog festivala plesnih umetnosti i pesme održanom u ukrajinskom gradu Kropivnicki.

Ovo je inače prvo učešće ansambla “Vila” na ovom festivalu.

Milorad Lonić, umetnički direktor Folklornog ansambla “Vila”, komentarišući odluku žirija, izjavio je da ovu nagradu smatra velikim uspehom, koji ima svoju težinu, jer je dodela upriličena na centralnom gradskom trgu, u oblasti koju su naselili Srbi iz Banata, Bačke i Srema, posle ukidanja vojnih granica polovinom XVIII veka, opisanog u romanu “Seobe” Miloša Crnjanskog.

Član ansambla “Vila” Ostoja Kalaba naveo je da je ovo samo jedna u nizu mnogobrojnih nagrada i priznanja za predan rad i trud koji svi članovi ulažu u cilju predstavljanja srpske tradicionalne kulture širom sveta, ali i promocija Novog Sada i države.

“Iako postoje poteškoće za izvođenje redovnih aktivnosti, a koje su prouzrokovane pandemijom virusa korona, težimo da prikažemo i predstavimo na najbolji način i u ovim otežanim okolnostima našu tradiciju i istoriju i nadamo se da ćemo i u narednom periodu na ovaj i slične načine uspešno to i dalje činiti”, istakao je Kalaba.

Već 12. godinu za redom ovaj festival organizuje Kulturno-umetnička fondacija “Perspektiva” Aptema Strizhakova iz grada domaćina. Specifičnost ovog festivala je to što okuplja plesače više žanrova, od baletskih umetnika, preko članova ansambala koji neguju narodnu i tradicionalnu igru do igrača savremenog i tzv. estradnog plesa.

Ove godine, učestvovali su ansambli iz 10 zemlja. Pored zemlje domaćina Ukrajine, učestvovali su i plesači iz Poljske, Belorusije, Indije, Kanade, Kazahstana, Kuvajta, Moldavije, Rumunije i Srbije.

Ove godine, zbog epidemiološke situacije u Ukrajini i svetu, festival je održan na malo drugačiji način nego prethodnih godina. Umesto nastupa uživo na centralnom trgu u gradu Kropivnicki, učesnici su imali zadatak da snime i pošalju video sa igrama kojima bi se predstavili na festivalu, kao i probu “uživo” koja prikazuje autentičnu radnu atmosferu u pripremi i izvođenju igara i pesama.

Pregledom poslatih video sadržaja članovi žirija, eminentni stručnjaci iz oblasti etnomuzikologije, etnokoreologije i istaknuti umetnici iz oblasti tradicionalne igre i pesme, ocenjivali su i vrednovali izvođenje igara i pesma učesnika rukovodeći se strogim kriterijumima, i prema njihovoj stručnoj oceni folklorni ansambl iz Novog Sada zaslužio je najviše priznanje festivala.

Celokupan događaj se prenosio uživo preko interneta, a praćen je u različitim delovima ne samo Ukrajine, već i sveta.

Izvor: 021
Foto: Printscreen/Youtube