Početna Kultura BAŠTINA BEZ ZAŠTITE: Most Eugena Savojskog, Pločica

BAŠTINA BEZ ZAŠTITE: Most Eugena Savojskog, Pločica

0

U blizini mesta Pločica se nalazi potencijalno najveća turistička atrakcija ovog kraja – stari kameni most iz doba Marije Terezije, koji je sada zapušten, zarastao u travu, nalazi se nasred njiva, a jedan je od dva najstarija u našoj zemlji.

“Most Marije Terezije” ili “most Eugena Savojskog” (kako ga meštani zovu) jedan je od najčudesnijih objekata u Srbiji. Zidan od opeke, danas most u sred polja, na suvom, koji se odavno više ne koristi. Nekada je ispod mosta proticao manji rukavac reke Ponjavice.  Iako ne postoje tačni istorijski podaci o tome ko ga je sagradio, ni kad ga je sagradio,  vezuje se za doba vladavine Austrougarske monarhije, pa se pretpostavlja da je sagrađen početkom 18. veka. Značajne je arhitektonske, istorijske i spomeničke vrednosti. Trenutno je u proceduri zaštite, a jedini je očuvani objekat ovakvog tipa u Banatu i širem okruženju. Po lokalitetu se vidi da je nekad imao važnu saobraćajnu ulogu.

Projekat BAŠTINA BEZ ZAŠTITE realizuje Udruženje za kulturu, turizam i medije “PETROVARADIN MEDIJA”, a sufinansira ga Ministarstvo kulture i informisanja.