Početna Kultura BAŠTINA BEZ ZAŠTITE: Pletara, Neštin

BAŠTINA BEZ ZAŠTITE: Pletara, Neštin

0

U ulici Koče Popovića br. 34 u Neštinu nalazi se starinska seoska kuća poznata kao “pletara”. Ime duguje posebnoj tehnici gradnje, jer su zidovi pravljeni od kombinacije zemlje i pletenog pruća. Temelj je od lomljenog kamena, a krov je pokriven trskom. Kuća se nalazi na livadici, nedaleko od centra sela.

Stara kuća pletara u Neštinu ima prostran trem sa izrezbarenim drvenim stubovima, koji se pruža duž jednog dužeg i jednog kraćeg zida (sa ulice). Na spratu postoji tavan i terasa, a u prizemlju su dve sobe i kuhinja. U kuhinji se nalazi otvoreno ognjište koje se može videti kroz zadnji prozor. Ispod kuće je podrum. Kuća je zaključana, ali se zavirivanjem kroz prozore može naslutiti kako izgleda unutrašnjost.

Vlasništvo nad kućom ima Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture iz Novog Sada. Restaurirana je između 1990. i 1992. godine, ali restauracija nije dovršena. Bila je u dosta lošem stanju, ali je nedavno opet restaurirana.

Projekat BAŠTINA BEZ ZAŠTITE realizuje Udruženje za kulturu, turizam i medije “PETROVARADIN MEDIJA”, a sufinansira ga Ministarstvo kulture i informisanja.