Početna Kultura Bečki kamerni orkestar na zatvaranju Nomus-a

Bečki kamerni orkestar na zatvaranju Nomus-a

0

vienna-chamber-orchestra-foto-sajt8

Na zatvaranju Novosadskih muzičkih svečanosti, u Sinagogi u utorak 28. aprila, sa početkom u 20:00 časova svira čuveni Bečki kamerni orkestar, ansambl s tradicijom dugom skoro sedamdeset godina. Kao solista i dirigent nastupa slavni pijanista Štefan Vladar. Ulaznice se mogu naći u Muzičkoj omladini Novog Sada, a cena karte je 1.000 dinara.

Već posle godinu dаna rada s Bečkim kamernim orkestrom Vladar je za umetničke zasluge primio Zlatnu medalju časti Republike Austrije, a briljantnu karijeru je započeo kao najmlаđi pobednik u dosadašnjoj istoriji Medjunarodnog takmičenja pijanista “Betoven”u Beču. Od 1991, umetnik se intenzivno posvećuje i dirigovanju, a shodno svojim raznovrsnim aktivnostima i ogromnim kapacitetima soliste, kamernog muzičara i dirigenta, cenjeni je gost najprestižnijih festivala. Na koncertu Nomusa, Štefan Vladar će voditi izvođenje kompozicija Goldmarka i Bramsa, a u Mocartovom Koncertu za klavir i orkestar u A-duru, K. 414, sam će, istovremeno dirigujući orkestrom, svirati solističku pijanističku deonicu.

Realizaciju koncerta pomogao: Austrijski kulturni forum, Beograd

Prvi šef – dirigent Bečkog kamernog orkestra, daleke 1946, bio je čuveni Karlo Ceki, a njegovi gostujući maestri bili su Jehudi Menjuhin i Šandor Veg, kao posebni i uvaženi saradnici. U bližoj prošlosti na čelu orkestra stajali su i Kristof Eberle, Filip Antrmon, Ernst Kovačić i Hajnrih Sif, a od 2004. Bečki kamerni orkestar delovao je pod vođstvom Jođija Hatorija. Posle četiri godine, od maja 2008. rad s uglednim muzičarima započinje Štefan Vladar, kao novi šef – dirigent, s kojim orkestar ponovo ustanovljava visoki nacionalni i medjunarodni status. Lista najpoznatijih dirigenata, solista i pevača koji su nastupali s Bečkim kamernim orkestrom pokazuje koliki su realni značaj i pozicija koje ovaj ansambl uživa. Bečki kamerni orkestar priređuje brojne koncerte u čuvenom Koncerthausu, gde je posebno aktivan i na matinejima i na nastupima mladih pobednika međunarodnih takmičenja, prateći ih u glavnoj dvorani. Takođe je gost velikih festivala i koncertnih dvorana širom sveta. Među brojnim drugim važnim međunarodnim angažmanima orkestar često gostuje u Prinstonu. Veliki internacionalni ugled ovog sjajnog ansambla neprestano se potvrđuje na stalnim turnejama i redovnim nastupima u stvarno svim evropskim gradovima.

Autor: NsHronika.rs