Početna Kultura “The Best of Novi Sad” – Koncert Vojvođanskog simfonijskog orkestra, 2. februara...

“The Best of Novi Sad” – Koncert Vojvođanskog simfonijskog orkestra, 2. februara u Sinagogi

0

Vojvođanski simfonijski orkestar će u okviru Programskog luka SEOBE, u godini objavljivanja titule „Evropska prestonica kulture“ održati tri koncerta pod nazivom „The Best of Novi Sad“.

Osnovna misija planiranih koncerata je da pokažu da su u našem gradu rođeni i stasavali brojni talenti, koji su oblikovali i razvijali svoje umeće u svetu, a onda gradili i izgradili sjajne međunarodne muzičke karijere.

Među njima su Aleksandra Šuklar (perkusionistkinja i marimbofonistkinja), koja trenutno živi u Austriji i Irena Josifoska (violončelistkinja), koja boravi u Nemačkoj, a koje nas svojim uspesima već godinama na najlepši i najbolji mogući način predstavljaju u svetu. Iako sviraju u najuglednijim svetskim dvoranama i sarađuju s vrhunskim umetnicima i ansamblima uvek se s posebnim zadovoljstvom i velikom odgovornošću vraćaju na scenu svog grada i novosadskoj publici.

U sredu, 2. februara 2022. godine, u Sinagogi (20.00h) Vojvođanski simfonijski orkestar će izvesti prvi koncert iz ciklusa “The Best of Novi Sad” I nastupiti upravo uz ove dve mlade umetnice.

Tom prilikom će premijerno u Srbiji biti izveden Koncert za marimbu i orkestar T. Šulcea, koji je ovo delo i posvetio Aleksandri Šuklar kao njegovoj prvoj interpretatorki, dok će Irena Josifoska izvesti Drugi koncert za violončelo i orkestar D. Šostakoviča, koji je izuzetno retko izvodi zbog svoje kompleksnosti u umetničkom i tehničkom smislu. Ceo program će biti zaokružen odlomcima iz Baleta “Put groma”, azerbejdžanskog kompozitora G. Garajeva i Uvertirom 1812. P. I. Čajkovskog, pod dirigentskom palicom maestra Ejuba Gulijeva.

Prodaja ulaznica u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/II) svakog radnog dana od 9 do 13h i online po ceni od 1000 dinara i popustom od 50% za đake, studente i penzionere.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Vojvođanski simfonijski orkestar / Srđan Doroški