Početna Kultura Branka Janković Knežević u Muzeju grada Novog Sada o svojim “Portretima”

Branka Janković Knežević u Muzeju grada Novog Sada o svojim “Portretima”

0

Fedja-Kiselicki-2-684x1024

Večeras u 19 časova, u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada prof. mr Branka Janković Knežević govoriće o svom stvaralaštvu na aktuelnoj izložbi “Branka Janković Knežević. Portreti” kojom se obeležava četiri decenije njenog umetničkog rada.

Branka Janković Knežević prisutna je na našoj umetničkoj sceni pune četiri decenije. Uporedo se bavi svim likovnim disciplinama, među kojima je crtež dominantan. Inspiraciju za svoje stvaralaštvo Branka pronalazi u sredini u kojoj radi, društvenim i političkim okolnostima u kojima živi i prirodi koja je okružuje.

Mnogobrojna dela iz njenog bogatog opusa zastupljena su u muzejskim zbirkama i privatnim umetničkim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Njena dela čuvaju se u Muzeju grada Novog Sada, Galeriji Matice srpske, Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Muzeju Vojvodine i Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu.

Tokom svoje bogate stvaralačke karijere radila je i na konzervaciji i restauraciji mnogobrojnih vrednih umetničkih dela od nacionalnog i evropskog kulturnog značaja u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada i Spomen-zbirci Pavle Beljanski u Novom Sadu.

Od 1976. do 1994. godine bila je zaposlena kao slikar-konzervator u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu gde je bila angažovana na projektima zaštite kulturnog nasleđa brojnih manastira i crkava.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Feđa Kiselički