Početna Kultura Brankova nagrada pripala Srđanu Gagiću

Brankova nagrada pripala Srđanu Gagiću

0

knjiga

Brankova nagrada, koju Društvo književnika Vojvodine dodeljuje 56. put, pripala je Srđanu Gagiću za knjigu “Deca u izlogu” u izdanju JU Ratkovićeve večeri poezije (Bijelo Polje, 2015), saopštio je danas žiri.

Nagrada se dodeljuje za najbolju knjigu umetničke poezije autora mlađeg od 29 godina, izdatu na srpskom jeziku, za period između dve dodele, a odluku je doneo žiri u sastavu: Vladimir Gvozden, Dragana V. Todoreskov i Stevan Bradić (predsednik).

Srđan Gagić je rođen 1988. godine u Bosanskom Novom. Apsolvent je Filološkog fakulteta u Beogradu, na smeru Srpska književnost sa opštom književnošću i član je uredništva studentskog slavističkog časopisa “Balkan Ekspres” u Zagrebu.

Njegova prva zbirka pesama “Deca u izlogu” predstavlja, prema oceni žirija, najsnažniji glas prošlogodišnje produkcije, glas koji je relativno jasno artikulisan i pozicioniran u vremenu i prostoru u kome se javio.

“Njegov jezik je napregnut i precizan, na granici između refleksije i metaforike, često polemičan i skeptičan, što su karakteristike neophodne u modernom izrazu koji pretenduje na bilo kakvu delotvornost. Pored toga, Gagić pokazuje značajnu istorijsku svest o trenutku u kome se nalazimo i u kome se različitim strategijama vrši konstruisanje i kontrolisanje populacije, a koja u krajnjem predstavlja i njegovu čitalačku publiku”, navedeno je u obrazloženju žirija.

Autor zato, navodi dalje žiri, ulazi u dvostruki dijalog, sa jedne strane obraća se upravo narativima moći (medijskim, ekonomskim, političkim, ideološkim), kao graničnim stražarima koji određuju domet i doseg kretanja svesti pojedinaca, suprotstavljajući im se tako što dovodi u pitanje njihove pretpostavke i pokušava da pronađe procepe u njihovoj logici.

“Sa druge strane svoj glas upućuje samim čitaocima u pokušaju da ih pesničkim strategijama i pojmovima makar malo izmesti iz teritorije koja im je zadata kao ‘prirodna'”, dodaje se u obrazloženju.

Ziri je razmatrao devet naslova pristiglih na konkurs, a u najuži izbor uvrstio je i knjige “Okean” Maše Seničić (Garadska biblioteka “Vladislav Petković Dis”, Čačak, 2015) i “Život po suncu” Spasoja Joksimovića (Kulturni centar Vrbas, Novi Sad, 2015).

Članovi žirija su konstatovali da je tokom protekle decenije mladim pesnicima postalo sve teže da dospeju do prilike da objave svoju prvu zbirku.

“Gašenje izdavačkih preduzeća koja su podržavala stvaralaštvo novih glasova dovelo je do smanjenog polja mogućnosti da se artikulišu percepcija i zahtevi čitave jedne generacije, a jedina mesta na kojima je ovo ostalo moguće su lokalni nagradni konkursi za objavljivanje prve zbirke. O tome svedoče i broj zbirki koji poslednjih godina pristižu na konkurs za Brankovu nagradu”, primetio je žiri.

Društvo književnika Vojvodine Brankovom nagradom odaje počast znamenitom romantičarskom pesniku Branku Radičeviću (1824-1853) i nastoji da podrži talente i doprinose mladih autora koji su izabrali poeziju kao jedan od važnih načina razumevanja ljudskog opstanka.

Nosioci ove ugledne nagrade su, između ostalih, Vasko Popa, Bora Radović, Raša Livada, Dragan Jovanović Danilov, Nina Živančević, koji su, kako se ističe u saopštenju, na bitan način obeležili našu kulturu dodajući “radičevićevskim otkrovenjima jezika i osobene osećajnosti složene i uzbudljive vrednosti i značenja koja poezija može da donese”.

Autor: Tanjug
Foto: Pixabay.com