Početna Kultura Britanski umetnik Dejmijen Herst ove jeseni u Novom Sadu

Britanski umetnik Dejmijen Herst ove jeseni u Novom Sadu

0

muzej-savremene-umetnosti_660x330

Britanski umetnik Dejmijen Herst prvi put će ove jeseni izlagati u Srbiji i to u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine od 2. septembra do 14. oktobra.

Novosadska publika imaće priliku da vidi dela jednog od najuticajnijih, najinovativnijih i najuspešnijih svetskih umetnika, u okviru izložbe “Nova religija”, koja je, posle Londona, prikazana u Veneciji, Moskvi, Atini, Solunu, Oslu i Gdanjsku, a nedavno i u Banjaluci i Skoplju.

Ovom izložbom Herst želi da natera posetioce da razmišljaju o religiji, ljubavi, umetnosti i nauci, saopštili su iz British Council-a. “Ima neka praznina u ljudima: u svakome, u meni, koju treba popuniti. Neko je ispunjava religijom, a drugi umetnošću. Ne mislim da je religija odgovor, ali pomaže. Ja na sličcan način koristim umetnost za popunjavanje te praznine”, izjavio je Herst povodom izložbe.

“Novu religiju” čine 44 grafike i četiri skulpture, koje funkcionišu kao ciklus fresaka – od “Stvaranja sveta” do “Strašnog suda” i okružuju oltarsku ikonu sa krstom optočenim pilulama u obliku dragulja, dečjom lobanjom i srcem obmotanim bodljikavom žicom, te pilulom isklesanom u mermeru.

“Istovremeno često osporavan zbog izazivanja takozvanog šok efekta svojom umetničkom praksom, Herst se bavi iskonskim ljudskim i društvenim vrednostima, pri čemu ističe važnost umetnosti kao primarnog duhovnog kvaliteta”, kaže direktorka Muzeja savremene umetnosti Vojvodine Sanja Kojić Mladenov.

Izložbu realizuje British Council u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine i galerijom Pol Stolper.

Autor: 021.rs
Foto: novisad.rs