Početna Kultura “Buba u uhu” – najdugovečnija predstava na svetu uskoro pred Novosađanima

“Buba u uhu” – najdugovečnija predstava na svetu uskoro pred Novosađanima

0

Buba u uhu

Pre nešto manje od 45 godina, 7. juna 1971. godine održana je beogradska premijera Fejdoove “Bube u uhu”. Ova diplomska predstava Ljubiše Ristića zadržala se pune 44 godine na repertoaru Jugoslovenskog dramskog pozorišta, izvedena je 1650 puta i videlo je preko milion gledalaca.

U cilju brige o čuvanju tradicije ove predstave, ponoseći se njenim jedinstvenim svetskim rekordom, a i kao omaž genijalnom glumcu, našem ČaplinuNikoli Simiću, održaće se ova predstava i u Novom Sadu u Srpskom narodnom pozorištu.

Predstava je u beogradskom Sava Centru u Velikoj dvorani u februaru mesecu odigrana dva dana zaredom uz izuzetno veliko interesovanje publike (preko 5000 posetilaca) pri čemu su se na sceni pojavili u jednom delu predstave i glumaci iz prve postave Rada Đuričin i Vlasta Velisavljević.

Četvoro glumaca iz prve podele koji nikada nisu napustili predstavu – Branka Petrić, Rada Đuričin, Vlasta Velisavljević i naročito uporni Nikola Simić – uspeli su da je sve te godine održe u životu, ponosni na svoju glumačku mladost i svesrdno podržani od odane publike.

“Buba” je uvek i bez izuzetka bila rasprodata, a kada bi se kostimi iscepali, glumci bi doneli svoje privatne stvari; kada bi se dekor raspao Nikola bi pronalazio novac za obnovu; kada pozorište ne bi htelo da bilo čime obeleži 1500. predstavu, Nikola bi privatno organizovao proslavu u restoranu izvan pozorišta za glumce, reditelja i prijatelje predstave…

Rada Đuričin i Ljubiša Ristić skupili su mlade glumce i napravili novu “Bubu u uhu”

Kompletna glumačka ekipa istih godina kao njihovi prethodnici iz 1971. – igraće na sceni SNP-a novu – staru “Bubu” za svoju staru i novu publiku – dede, babe sinove, ćerke, unuke i unuke – kao što je to oduvek bilo i kako će zauvek biti i kada nikoga od nas više ne bude. A Rada, Branka i Vlasta igraće sa njima kad god zažele i kad god se užele!

Ova predstava istovremeno je i zahvalnost svim desetinama glumaca koji su tokom 44 godine igrali razne uloge u “Bubi”, uskakali, menjali, radovali se, umarali se, bežali, vraćali se i živeli život “Bube u uhu”.

Nova – stara “Buba” je kenotaf, sećanje i poštovanje za sve iz prve podele kojih više nema: za Bojana Stupicu i Marjana Lovrića koji su odgovorni i zaslužni što se “Buba” rodila; za Zoricu Šumadinac, Slobodana Đurića, Morisa Levog, Marka Todorovića, Branka Milenkovića, Vladislava Lalickog, za Duška Čeklića i Nikolu Simića.

Novosađani će kultnu predstavu moći da pogledaju u Srpskom narodnom pozorištu 24. aprila 2016. u 21 čas.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Promo