Početna Kultura „Buđenje proleća“ na sceni Novosadskog pozorišta

„Buđenje proleća“ na sceni Novosadskog pozorišta

0

budenje2

Drugo veče Novosadskih muzičkih svečanosti obeležio je mjuzikl „Buđenje proleća“, koji je sinoć premijerno izveden u Novosadskom pozorištu – Ujvideki Szinhaz. Nagoni, strast, kriminal, suicid, abortus, spoznaja seksualnosti i porodično nasilje, bili su osnova za nastanak ovog ostvarenja, koje je zapravo muzičko-scenska verzija komada Stivena Sejtera i Dankena Šejka iz 2006. godine. Mjuzikl „Buđenje proleća“ je dvosatni prikaz odrastanja tinejdžera, njihovih briga, dilema, međusobnih odnosa i strepnji, a inspirisan je i sećanjima reditelja Zoltana Puškaša.

„U Adi sam režirao predstavu sa decom amaterima. Tražio sam od njih da napišu tekst o tome kako žive u porodici, školi, kakav je svet u kojem stasavaju i kreću se. Zabezeknuo sam se kada sam pročitao šta su napisali, jer sam shvatio da njihovi problemi u 2015. godini nisu odmakli od mesta na kojem su bili kada sam ja bio tinejdžer“, izjavio je reditelj u jednom od razgovora o mjuziklu, naglasivši tom prilikom da i danas, u 21. veku, postoje važne teme o kojima se ćuti. Stoga je buđenje, kako pojedinačno, tako i kolektivno, preduslov za zdravo društvo.
„Buđenje proleća“ je mjuzikl izveden na mađarskom jeziku, sa simultanim prevodom na srpski jezik, kao uostalom i sve predstave sa redovnog repertoara u Ujvideki sinhazu. Podsećamo, festival NOMUS trajaće do 28. februara, a ljubitelji umetnosti karte za naredne predstave mogu kupiti na blagajnama Srpskog narodnog pozorišta i Sinagoge.

bedenje1

budenje

Autor: NsHronika.rs
Foto: Fejsbuk