Početna Kultura Čarobni pogled na svet

Čarobni pogled na svet

0

auti

Sinoć je u saradnji Srpskog narodnog pozorišta /SNP/ i Društva za podršku osobama sa autizmom grada Novog Sada, u holu Velike scene “Jovan Đorđević”, otvorena izložba slika i crteža dece sa autizmom.
Izložba pod nazivom “Još jedan pogled na svet” sadrži 40-ak radova dece sa autizmom, o kojoj vrlo često kruži mišljenje das u nadarenija u likovnom izrazu od ostale dece. Ovakvo mišljenje, zastupljeno je i u naučnim krugovima za tu oblast, koje se oslanja na Gibsonovu teoriju opažanja i rezultate nekih istraživanja.U tom smislu, smatra se da percepcija dece sa autizmom nije pod uticajem pojmovnog i emocionalnog razvoja i das u zbog toga njihovi crteži hiperrealistični.

auti1

U nastanku crteža talentovane dece sa autizmom I talentovane ostale dece,postoje razlike,ali je činjenica da crtež kao završni produkt može biti podjednako fascinantan. Izložba “Još jedan pogled na svet” dokaz je ove teze čarobnosti, majstorstva za likovnost dece sa autizmom, u šta se možete uveriti ukoliko se nađete u SNP-u ovih dana.

auti2

Autor: Teodora Ž.Janković
Foto: B.Lučić