Početna Gradske teme U centru Novog Sada nalazi se skladište sa pet tona opasnog materijala

U centru Novog Sada nalazi se skladište sa pet tona opasnog materijala

Medicinski-otpad

Pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine Slobodan Puzović ponovo je upozorio da u centru Novog Sada postoji skladište sa pet tona medicinskog otpada, odnosno lekova kojima je istekao rok trajanja. Puzović je rekao da se, uprkos postojanju opasnog medicinskog otpada, Grad Novi Sad nije prijavio na konkurs na kojem je mogao da obezbedi barem delimično rešenje ovog problema.

“Želeli smo da pomognemo da se bar deo, ako ne ceo taj medicinski otpad koji sada već dugo postoji u centru našeg grada, izveze na bezbedan način u inostranstvo, te da oslobodimo taj prostor za prikupljanje ovakvog otpada od građana, ali Novi Sad se nije javio sa takvim projektom i Sekretarijat nije dobio priliku da podrži rešavanje ovog problema”, kazao je Puzović.

O problemu skladištenja farmaceutskog otpada 021.rs je pisao pre nekoliko meseci, kada smo otkrili da se on skladišti u napuštenom objektu u Kosovskoj 22. Apotekarska ustanova Novi Sad je ubrzo nakon toga prestala sa prikupljanjem farmaceutskog otpada, jer trenutni zakonski propisi u Srbiji nisu predvideli kako da se ovaj otpad uništava, a skladišta su puna.

Slobodan Puzović se založio da se sredstva koja se po zakonu ubiraju za takse i naknade u oblasti životne sredine, a koja iznose “nekoliko milijardi dinara”, usmere ka fondovima za životnu sredinu, kakav postoji u Vojvodini.
“Potrebno je da se ponovo formira Republički fond za životnu sredinu i da deo sredstava, koji se skuplja u Vojvodini po ovom osnovu, zaista i bude vraćen Vojvodini, te da tako pokušamo da sa malo većim finansijskim sredstvima rešimo ekološke probleme”, rekao je Puzović. On je ukazao da su potrebna “ogromna sredstva” da se ispune osnovni zahtevi i saniraju ekološke crne tačke kao uskov za ulazak Srbije u EU.

Autor: Beta