Početna Gradske teme Novosadski maturanti plesali uz Štrausovu kompoziciju

Novosadski maturanti plesali uz Štrausovu kompoziciju

ples2

Tradicionalni, deveti ples maturanata novosadskih srednjih škola i gimnazija, održan je danas na glavnom gradskom trgu u Novom Sadu. Uz taktove kompozicije „Slepi miš“, Johana Štrausa, tačno u podne, učenici su plesali kvadril sinhrono sa vršnjacima iz drugih evropskih gradova. Posle četvorominutnog uvežbanog plesa, zajedno sa posetiocima su odigrali Užičko kolo.

ples2
„Kvadril su u dalekoj istoriji izvodili francuski markizi. Koreografiju čine četiri dela, gde se pleše u četvoro ili u šestoro – dva momka i dve ili četiri devojke. Prethodnih godina, devojke su uglavnom bile obučene u narandžaste, a momci u crne majice, kako bi i posmatraču bilo uočljivije ko koji korak pravi“, objasnila je koordinatorka maturantske parade i vlasnica plesnog kluba „Bolero“, Drinka Marković.

ples4

Ideju za ples maturanata osmislio je nedavno preminuli vlasnik najveće plesne škole i akademije na Balkanu, Tomaž Ambrož iz Slovenije. Pre početka plesa, jutros od 9:30 do 10:30h, učenici su se skupili na platou ispred „Spensa“, odakle su u povorci krenuli od ulice Maksima Gorkog, preko Stražilovske, pa sve do trga, gde se ples i zvanično održao. Praksa je da u svakom gradu napravi snimak plesa, prosledi se u Ljubljanu, a zatim i u London, gde snimak ulazi u konkurenciju za postavljanje Ginisovog rekorda. Oko 1000 prijavljenih učenika je, počev od 1. februara do danas, u plesnom klubu „Bolero“, koji je i jedini organizator ove godine, vežbalo korake za završni ples. Manifestacija se osim u Novom Sadu, održala u 33 opštine u Srbiji, i u oko 10 zemalja Evrope.

ples

ples1

Autor i foto: Maja Guzijan