Početna Kultura “Čas u muzeju” u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

“Čas u muzeju” u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

0

IMG_7427

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu,u okviru pratećeg programa izložbe “Miroslav Kraljević i sledbenici”, danas u 17 časova predavanje će održati istoričar umetnosti Vladimir Dimovski.
Na predavanju će biti reči o vezama između srpskog i hrvatskog slikarstva, a kroz komparativni pristup biće sagledani umetnički tokovi na jugoslovenskim prostorima između dva svetska rata.

Vladimir Dimovski radi kao profesor istorije umetnosti u Školi za dizajn “Bogdan Šuput” u Novom Sadu.

Izložba “Miroslav Kraljević i sledbenici” je gostujuća izložba Moderene galerije iz Zagreba, a u Novom Sadu će moći da se pogleda do 21. februara.

Postavka predstavlja izbor od 68 umetničkih dela, prateći razvoj hrvatskog modernizma u prvim decenijama 20. veka. Među 11 autora, najzastupljeniji je Miroslav Kraljević koji je svojim slikarstvom označio početak moderne u hrvatskoj umetnosti približivši je francuskom modernizmu. Njegov uzor sledili su Zlatko Šulentić, Milan Štajner, Marijan Trepše, Milovoj Uzelac, Vilko Gecan, Marino Tartalja, Petrar Dobrović.

Značajnu ulogu u transformaciji Kraljevićevih uticaja i davanju novih smernica kako u hrvatskom, tako i u srpskom slikarstvu dvadesetih godina prošlog veka imao je Sava Šumanović, posle Kraljevića najzastupljeniji umetnik na izložbi.

Radno vreme muzeja tokom trajanja izložbe: od srede do nedelje od 11 do 19 časova, četvrtkom od 14 do 22 časa, ponedeljko i utorkom zatvoreno.

Izvor: RTV