Početna Kultura “Čuvajući tradiciju” – izložba tkalja Novog Sada

“Čuvajući tradiciju” – izložba tkalja Novog Sada

0

12565362_839354092841584_939745267494765110_n

Retrospektivna izložba Udruženja tkalja Novog Sada “Čuvajući tradiciju – odgovori zahtevima modernog vremena” održaće se od 2. do 8. februara u Kulturnom centru.

Udruženje tkalja Novi Sad, koje je već dugi niz godina član Asocijacije za predenje, bojenje i tkanje Velike Britanije i čiji su radovi reprezent naše tradicije na mnogim domaćim i stranim izložbama i u muzejima, održaće izložbu povodom dvadeset godina postojanja i niz programskih aktivnosti kao što su demonstracija tkanja ćilimova i savremenih tkanina, razgovori na temu očuvanja tradicije, dramski prikaz o Savki Subotić, ženi koja je prva prikazala svetu divne radove tkalja sa naših prostora, zatim modna revija i dodela nagrada učesnicima takmičenja za najlepši tkani rad.

Negovanje bogatstva prepletaja na ručnom razboju u današnjem vremenu digitalne stvarnosti ima misiju da novim generacijama skrene pažnju na lepotu rukotvorina koje su izgradile civilizaciju kao i našu istoriju. Danas je veština ručnog tkanja gotovo zaboravljena. Retki su oni koji znaju da tkaju, a današnje generacije ne znaju čak ni da je razboj ime te čudne drvene naprave za tkanje.

Osim izložbe, Udruženje će povodom dvadeset godina rada, održati obuku tkanja odevnih predmeta, savremenih tkanina, ćilimova i arhaičnih prepletaja sa starih vojvođanskih tekstilija za nove polaznike. To će biti prilika za sve one koji žele da nauče nešto novo i jedinstveno, a da pritom svojim rukama iskažu kreativnost.

Obuka će se održavati u prostorijama Udruženja u Novosadskom otvorenom univerzitetu. Informacije o obuci možete dobiti na telefone 021/6613-569 i 069/522-663.

Izvor: 021
Foto: Facebook