Početna Kultura Čuvena slika “Seoba Srba” u Novi Sad dolazi pod policijskom pratnjom

Čuvena slika “Seoba Srba” u Novi Sad dolazi pod policijskom pratnjom

0

Seoba_SrbaČuvena slika Paje Jovanovića “Seoba Srba” biće dopremljena u Novi Sad uz posebnu policijsku pratnju, a povodom obeležavanja 169 godina od osnivanja Muzeuma u okviru Matice srpske.Ova godišnjica biće obeležena u sredu u Muzeju Vojvodine, i tom prilikom Novosađani će moći da vide sliku koja je deo stalne postavke Narodnog muzeja u Pančevu. Ova slika se u Muzeju Vojvodine može pogledati do 13. novembra.

Muzej Vojvodine će obeležavanje ovog značajnog datuma započeti u sredu, 26. oktobra. Program će početi u 12 časova uvodnom besedom direktorke Muzeja Vojvodine, Agneš Ozer, a potom će biti predstavljena najčuvenija slika nacionalne umetnosti “Seoba Srba” Paje Jovanovića.

U sredu u 13 časova u Muzeju Vojvodine biće otvorena centralna izložba “Iza gora i dolina – tri veka Slovaka u Vojvodini”. Nakon izložbe, od 20 časova, biće promovisan album “Dates” beogradskog instrumentalnog sastava Milan Petrović kvartet.

Muzej Vojvodine je jedna od najstarijih institucija kulture u Srbiji, utemeljena 1847. godine i čuva veliki broj predmeta koji su grupisani u zbirke arheološkog, istorijskog, etnološkog odeljenja i odeljenja novije istorije. Svih 8.000 eksponata u stalnoj postavci su otkriveni na teritoriji Vojvodine. Osim stalne postavke, u Muzeju se organizuju i brojne tematske izložbe, promocije, predavanja, koncerti, stručna vođenja…

Ove godine Muzej je do sada posetilo 40.000 ljudi.

Autor: 021