Početna Kultura Danas počinje 17. Novosadski džez festival

Danas počinje 17. Novosadski džez festival

dusko gojkovic

17. Novosadski džez festival, u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada, glavnim koncertnim programom počeće, danas, 12. i trajati do 14. novembra u Srpskom narodnom pozorištu, najavili su urednica muzičkog programa KCNS i izvršna producentkinja Festivala Vesna Kaćanski i član Saveta Festivala Adam Klemm.
I ovo izdanje ljubiteljima džeza ponudiće mnogo dobrih nastupa, a kao “tajna” festivala ove godine predstavlja više vokalnog džeza u odnosu na ranije, otkrio je Adam Klemm.

Novosađane očekuje pravi džez spektakl. Najavljeni su nastupi domaćih i svetskih zvezda džez scene, a među izvođačima su: Duško Gojković i Big Bend Radio Televizije Srbije, jedan od vodećih svetskih saksofonista mlađe generacije Mark Tarner Guartet sa svojim kvartetom, svetska zvezda vokalnog džeza Kevin Mahogani sa bubnjarem Gašperom Bertonceljem, kojima će se pridružiti i svetski poznati saksofonista Toni Lakatoš, ali i Karla Markotuli – Miona deler duo, “East West European Jazz Orchestra Twins”, Maria Joao & Mario Laginha i drugi.

Prateći programi počinju u petak. 6. novembra muzičkom radionicom po metodi EL sisteme u saradnji Centra za socijalni rad i Kulturnog centra Novog Sada, a na kojoj će učestvovati deca okupljena u tom Centru i novosadski džez muzičari.

Uoči Festivala biće održana promocije knjige “Isceljujuća moć bluza” Tibora Nađa, foto izložba “Dokumenti – Prvih 16 godina” zvaničnog fotografa Novosadskog džez festivala Aleksandra Plačkova. Dok će uvodni i prateći program upotpuniti i mnogobrojni nastupi džez ansambla: “Bules Halter” ,”Kvantno polje”, “Dharma” i “Chewbakka 4”.

Takođe će i mladi džez muzičari imati priliku da posete radionicu “Nemačko-ruska jazz scena” u Kulturnom centru Novog Sada, a tradicionalno, svake večeri po završetku glavnog koncertnog programa održaće se i Džem sešni za čije će zagrevanje biti zadužen “House band”.

Cena pojedinačnih ulaznica je 800 dinara, dok je komplet 2000 dinara. Ulaznice će se naći u pretprodaji od srede, 4. novembra, od 11 – 20 sati u Srpskom narodnom pozorištu, na blagajni Festivala.

Autor i foto: NsHronika.rs