Početna Kultura Dani knjige u okviru Sterijinog pozorja

Dani knjige u okviru Sterijinog pozorja

0

sp

Sedmi dan jubilarnog teatarskog festivala, protekao je u otvaranju mini pratećeg programa, „Dana knjige“, nastavkom Pozorja mladih na kojem su se publici poklonili studenti moskovskog GITIS-a iz Ruske Federacije, dočim su u centralnom delu programa pred pozorišnicima zaigrali glumci Ateljea 212 sa predstavom „Kazimir i Karolina“ i „Bitef teatar“ sa predstavom „Život teče,život ide dalje“.

sp4

Na tradicionalnom pratećem programu koji promoviše izdavačku i publicističku delatnost u okviru Dramske umetnosti, kako jubilej i nalaže, predstavilo se samo Sterijino pozorje koje je u okviru svoje izdavačke delatnosti objavilo Sabrana dela Jovana Sterije Popovića. Takođe moderator ovog programa, teatrolog Svetislav Jovanov, započeo je razgovor o 50 godina postojanja časopisa za pozorišnu umetnost „Scena“ sa dr Zoranom Đerićem, koji je i glodur ovog renomiranog lista, a predstavljen je i godišnjak pozorišta Srbije, sezone 2013/2014.

sp5

Jelena Bogavac je na tekst Filipa Vujoševića koji je pre koju godinu pobedio na Konkursu za najbolji dramski tekst Sterijinog pozorja, sa ansamblom Bitef teatra u predstavi „Život teče život ide dalje“ pokušala da problematizuje pitanje sudbine dramskog umetnika u vremenu kada je sve „što se na hleb ne maže“, višak i državi i narodu. Uronjena u dnevno političku tematiku, koristeći dokumentaristička sredstva verbatim teatra, Bogavčeva je pokušala da suoči publiku sa zločinima u Srebrenici, Rezolucijom 1244 o Kosovu i sličnim kontraverzama sa kojima se suočava post tranzitivno srpsko društvo.

sp1

Sa druge strane, melodramski i društveno-kritički komad Edena fon Horvata u okvirnoj priči o ljubavi jednog šofera i službenice u „Kazimiru i Karolini“ u vreme nemačke ekonomske krize i uspona nacizma 30-tih godina 20 stoleća, rediteljka, Snežana Trišić je znatno uzbudljive i efektivnije rešila, nego li u „Mister dolaru“ po Branislavu Nušiću. Iako pisan pre gotovo 85 godina ovaj komad i sinoć je plenio svojom aktuelnošću koja se ogledala u otvaranju pitanja o uzrocima i posledicama čovekove egzistencijalne bede, koja pak u ljudima „budi najgore“ i proizvodi niz pogrešnih odluka, a ove opet, tvore sveukupnu sliku jednog groteskno-nakaznog društva, što je u neku ruku, slika i dananje Srbije, baš kakva je bila i onomad u jednoj Horvatovskoj –oktoberfestovskoj-minhenskoj večeri.

sp2

Pozorje se nastavlja danas, ali programom „Kako nas drugi vide“, gde će pozorišnici biti u prilici da uživaju u dvema poslasticama: „Stan’s cafe“-u iz Birmingema i njihovom postavkom teksta Nenada Prokića „Prst,obarač,metak,pištolj“ i japanskoj pozorišnoj trupi „A la place“ iz Tokija koja će se ljubiteljima pozorišta predstaviti kultni komadom Dušana Kovačevića „Balkanski špijun“.

sp3

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Branko Lučić