Početna Gradske teme Stanovnici Detelinare traže izgradnju novog pružnog prelaza

Stanovnici Detelinare traže izgradnju novog pružnog prelaza

pruzni_prelaz_detelina

Građani Detelinare pokrenuli su peticiju da se na lokalnoj pruzi koja prolazi kroz ovaj kvart, kod ukrštanja Ulica Oblačića Rada i Janka Čmelika, izgradi nov pružni prelaz. Stari metalni most koji prelazi preko pruge svakodnevno koristi oko 10.000 ljudi s Detelinare i Avijatičarskog naselja da bi došli do preduzeća, autobuskog stajališta, vrtića i škole.
Reč je o problemu starom više decenija, za čije se rešavanje ranijih godinama zalagao i Savet mesna zajednice Jugovićevo, ali bezuspešno. Metalni most, koji je postavljen pre pola veka, ima četrdesetak stepenika i nije pogodan za osobe s invaliditetom, majke s bebama, školsku decu i stariju generaciju, koji svakodnevno prolaze tuda.
– Jedne godine voz je pregazio čoveka i tad je ŽTP montirao gvozdeni nadvožnjak, verovatno da bi se ogradio od odgovornosti. On, međutim, ničemu ne služi, niko ga i ne koristi – kaže za Dnevnik Dragica Kamčevska koja već četiri decenije živi kraj pruge.
Dodatne probleme zadaje to što je uz prugu vrtić “Veseli vozić” gde roditelji svaki dan dovode decu, uglavnom preko prelaza. U blizini su i dve osnovne škole – “Svetozar Marković Toza” s oko 1.400 učenika i “Dostitej Obradović” s 800 đaka.
Inače, u ovom kraju postoje dva pružna prelaza, jedan na Rumenačkom putu, drugi na Bulevaru Evrope, ali ih građani Stare Detelinare i Avijatičarskog naselja ne koriste zbog udaljenosti.

Autor i foto: 021.rs