Početna Kultura Dani Pečuja u Novom Sadu od 26. do 28. maja

Dani Pečuja u Novom Sadu od 26. do 28. maja

0

Podržan od strane mađarske vlade za uspostavljanje kulturnih veza sa južnim susedima i pokretanjem partnerstva sa istima – Grad Pečuj je prihvatio glavnu ulogu. Jednim delom zbog geografskog položaja, drugim delom zbog serije programa povodom titule Evropske prestolnice kulture 2010 i infrastrukturalnog razvoja u srednjoevropskoj regiji, Pečuj je stekao slavu i priznanje.

Nakon intezivnih pregovora i priprema u 2017. godini, na tri lokacije u Novom Sadu, Zagrebu i Ljubljani, Uprava Zsolnayeve baštine, neprofitni d.o.o. organizuje obimno kulturno predstavljanje grada Pečuja.

Sa našim saradnicima, prvenstveno sa Institutom Balassi, zajedno težimo ka što celovitijem predstavljanju šarenolike kulture Pečuja koja se bazira na tradiciji staroj više hiljada godina. Sveobuhvatno pečujsko predstavljanje u srpskom gradu pobratimu, Evropskoj prestolnici kulture 2021 – u Novom Sadu, održava se između 26-28. maja 2017., gde je pored beogradskog Mađarskog kulturnog instituta – Collegium Hungaricuma naš partner u saradnji i Fondacija Novi Sad 2021 Evropska prestonica kulture.

Petak, 26. maj

17h – Gradska kuća (Pozorišni trg)
Pres-konferencija i otvaranje
Na otvaranju govoriće:
G-din. Srđan Kružević, Zamenik Gradonačenika Novog Sada, G-din. László Őri, Zamenik Gradonačenika Pečuja, G-din. Vuk Radulović, Rukovodilac sektora zameđunarodnu saradnju Fondacije “Novi Sad 2021”

18h – Újvidéki Színház, Otvaranje izložbe
Život Pečuja /fotografije – Izložba Foto kluba Meček
(Mecsek) i pečujskih fotografa
Izložba se sastoji od 30 fotografija koje su snimili članovi Foto kluba „Meček” i drugi pečujski fotografi. Izložba prikazuje kako je grad Pečuj obogatio svoj kulturni i svakodnevni život postaviši Evropska prestonice kulture 2010. godine. Tokom otvaranja, nastupiće i muzički duo iz Umetničkog fakulteta Pečujskog univerziteta i muzički kvartet sačinjen od članova simfonijskog
orkestra “Novi Sad 2021”.

19h – restoran „Piknik” na Ribarcu
Degustacija vina „Svet pečujsko-vilanjskih vina”
Degustacija vina na obali Dunava. Izbor belih, rozé i crvenih vina uz savete stručnog somelijera i upoznavanje porekla i karakteristika Pečujske vinske regije, kao i njene okoline. Grupa nastala 2001. godine obišla je Evropu i svet, doprinoseći dobroj reputaciji mađarskih vina. U njihovom repertoaru, pored narodnog folklora, možete pronaći i druge stilsko-muzičke pravce poput džeza, bluza ili rokenrola u obliku vinske pesme. Njihove pesme su većinom autorske kompozicije, a povremeno muzički oblikuju vinske poeme poznatih mađarskih pesnika, ali najviše svoje pesme
i priče, kako bi publika mogla uživati u začinjenom svetu mađarske vinske pesme, napisane u posebnom i sopstvenom stilu.

20h – restoran „Piknik” na Ribarcu
Koncert vokalne grupe Vivat Bacchus
Grupa nastala 2001-e je tokom godina obišla Evropu i svet, doprinoseći dobroj reputaciji mađarskih vina. U njihovom repertoaru pored narodnog folklora možete pronaći i druge stilsko/muzičke pravce poput džeza, bluza ili rock and rolla – u obliku vinske pesme! Baš iz tog razloga, što su njihove pesme većinom sopstvene kompozicije. Povremeno muzički oblikuju vinske poeme poznatih mađarskih pesnika, ali najviše svoje pesme i priče, kako bi publika mogla uživati u začinjenom svetu mađarske vinske pesme, napisane u posebnom i sopstvenom stilu.

Subota, 27. maj

19h – Centar Novog Sada
Ulični koncert benda “Daniel Speer Brasdance”
Nekoliko članova grupe su svoje studije završili na pečujskom odseku Muzičke Akademije Franc Liszt. Svoju grupu su nazvali po nemačkom kompozitoru koji je živeo između 1636-1707 godine, začetniku tzv. „toranjske muzike”. Cilj Daniel Speer Brassa je prikazati lepotu duvačke muzike široj publici. Njihov repertoar je nastao kao inspiracija muzike stare pet vekova. Sa renesansnim i baroknim, kao i klasičnim, romantičnim, a takođe i savremenim delima, duvački orkestar sa standardnim repertoarom je nastupao u koncertnim dvoranama, crkvama i dvorcima. Pored
bezbroj domaćih koncerata nastupali su u Štutgartu, Berlinu, Sofiji, Parizu, Bukureštu, Trieru. Njihov nastup će biti održan u Novom Sadu, obojen džez, rock i pop klasicima u trouglu pokreta, kostima i humora.

Nedelja, 28. maj

10h – Sinagoga (Jevrejvska 11.)
Legenda čuvara Azura
U 1906. godini su u pečujskoj Zsolnayevoj fabrici izrađene plave vaze besprekorne lepote, među kojima su dve dospele na obalu Palića, a šest u Beč, tačnije na obalu reke Wien, dok je nekoliko komada ostalo u Pečuju. Njihova sudbina, priča je isto toliko mistična, kao i same vaze, njihova simbolika, na njima smeštene nemani, vodena stvorenja, koja su imala veliki uticaj na pisce i slikare. Razgovor sa Boškom Krstićem, piscem iz Subotice i gostom Pečujskog programa pisaca 2008. godine, popraćen klavirskom muzikom studenta Akademije umetnosti u Novom Sadu, departmana za klavir.

11h – Sinagoga (Jevrejvska 11.)
Koncert Ženskog hora Béla Bartók
Ženski hor Béla Bartók je oformljen 1973. godine od učenica muzičke gimnazije, i od tada aktivno
učestvuju u muzičkom životu. Osnivač hora je Attila Kertész dobitnik Lisztove nagrade, koji je stajao na čelu hora sve do septembra 2012. godine, a od tada pa sve do današnjeg dana
dirigent hora je Bernadett Rózsa. Ženski hor može da se pohvali bezbrojnim uspesima na domaćim i stranim takmičenjima, među njima izdvajamo samo neke: u maju 2013. godine na Slovačkom međunarodnom takmičenju horova II. mesto, kao i u julu 2014. takođe su zauzeli II.
mesto na istom takmičenju. Učestvovali su na više međunarodnih festivala, kao na primer u maju 2014. u glavnom gradu Litvanije, Vilniusu. U aprilu 2017. Ženski hor je po 23. put osvojio odlikovanje „Hor godine”.

12h – Trg Slobode
Flashmob nastup hora „Béla Bartók”.

Foto: Promo