Početna Kultura Dečija radionica “Magični svet Milice Zorić” sutra u Beljanskom

Dečija radionica “Magični svet Milice Zorić” sutra u Beljanskom

0

Dečija radionica “Magični svet Milice Zorić” održaće se u subotu, 18. juna u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Milica Zorić je često na svojim tapiserijama koristila motive sa stvarnim i izmišljenim bićima (gušteri, zmajevi, sokolari, junaci iz narodnih priča), kojim je stvarala svoj fantastični, magični svet umetnosti.

U okviru radionice, prvi zadatak će biti da deca na tapiserijama pronađu motive fantastičnih bića i likova. Zatim, da se kroz razgovor sa kustosom i uz dečiju maštu, prouče uloge koje im je umetnica dodeljivala, kako bi se, na kraju osmislili novi likovi kao predlošci za buduće tapiserije.

Program će početi u 13 časova, a ulaz je slobodan.

O izložbi:

Autorke izložbe su prof. dr Milanka Todić, mag. Milana Kvas i dr Valentina Vuković.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog predstavlja redak primer legata u međunarodnim okvirima, jer četvrtinu od ukupnog broja dela iz kolekcije čine dela sedam umetnica: Nadežde Petrović, Vidosave Kovačević, Lize Križanić, Zore Petrović, Leposave St. Pavlović, Ljubice Sokić i Milice Zorić. Novo i savremeno što je sedam umetnica iz kolekcije Pavla Beljanskog donelo kulturi i umetnosti svoga vremena, poslužilo je kao inspiracija da se putem video prezentacije i razgovora predstavi sedam savremenih umetnica, školovanjem ili životom vezanih za Novi Sad, evropsku prestonicu kulture: Monika Sigeti, Jelena Vladušić, Jelena Janev, Jelena Kovačević Vorgučin, Milica Dukić, Bojana S. Knežević i Dragana B. Stevanović. Izložbom dela iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, video prezentacijama o umetnicama iz muzejske kolekcije ali i delima novosadskih umetnica, uz bogat prateći program izložbe, cilj je da predstavimo status umetnica nekad i sad dijaloškim odnosom između dela autorki iz Spomen-zbirke i savremenih umetničkih praksi.

Osim slika i tapiserija iz legata diplomate, za uspostavljanje ovih relacija poslužile su fotografije iz muzejskog fonda, posmatrane kao umetnička dela i dokumenti, ali i značajan broj dela u različitim tehnikama nabavljanih putem akvizicija, kojima je Spomen-zbirka proširila mogućnosti sagledavanja stvaralačkih opusa sedam heroina iz legata Pavla Beljanskog.

Izvor: 021.rs
Foto: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog