Početna Kultura “Devojčica sa šibicama” 14. maja u Pozorištu mladih

“Devojčica sa šibicama” 14. maja u Pozorištu mladih

0

Probe za novu predstavu „Devojčica sa šibicama“ po motivima čuvene bajke Hansa Kristijana Andersena, u režiji Sonje Petrović, počele su 12. aprila na Međunarodni dan dece koja žive ili rade na ulici, u Pozorištu mladih u Novom Sadu.

Predstava je namenjena deci i roditeljima, ali i svima koji ne žele da zatvaraju oči pred teškim temama, a projekat se realizuje u saradnji sa Udruženjem građana “Sloboda nema cenu” i Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade.

U predstavi, čija će premijera biti 14. maja, igraju Kristina Savkov, Vera Hrćan Ostojić, Ervin Hadžimurtezić, Aleksa Ilić i Danilo Milovanović.

Autorski tim čine dramaturg Mina Petrić, stručni saradnik Dobrila Marković, psiholog Jelena Sokić, kompozitor Igor Sakač, scenograf Katarina Kelić, kostimograf Jasmina Radujko.

Dan 12. april se prethodnih deset godina obeležava kao Međunarodni dan dece koja žive ili rade na ulici i takvi datumi služe da ukažu na društvene probleme i da pokrenu na akciju.

Scensko delo “Devojčica sa šibicama” bavi se upravo temom dece na ulici, prepuštene sudbini punoj neizvesnosti.

Ekstremno siromaštvo, socijalno otuđenje, diskriminacija, otežan pristup školstvu i zdravstvenom sistemu, sa ili bez roditelja ili staratelja, ova deca izložena su rizicima od neadekvatne brige, ekonomske i seksualne eksploatacije, zlostavljanja, zanemarivanja i nasilja.

Na sve to, njihov položaj je dodatno ugrožen činjenicom da se sve odvija u jeku pandemije kojoj se kraj ne može predvideti.

Pokretači ove inicijative i vođe edukativnog pozorišnog projekta ističu da samo jedan dan u godini 12. april nikako nije dovoljan da se priča o ovom problemu.

Glavni cilj predstave je razvijanje empatije u periodu razvoja deteta kao i edukacija o opasnostima kojima su deca izložena na ulici, poput trafikinga, nasilja, diskrimininacije, psihoaktivnih supstanci.

Ova bajka, a i sama predstava, obrađuje temu smrti, nudi mehanizme pomoću kojih se uči kako da se ljudi nose sa mučnim i teškim osećanjima u životu.

Deo predstave su i razgovori sa decom i roditeljima posle svakog izvođenja, a predviđene su i tribine namenjene profesionalcima iz nevladinog sektora, a na temu položaja dece u pokretu, trgovine ljudima, važnosti preventivnih akcija.

Autori predstave “Devojčica sa šibicama” pozivaju roditelje, medije, nastavnike, socijalne radnike i profesore na premijeru 14. maja kako bi svi zajedno saznali da li ova bajka možda ima srećan kraj.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikipedia