Početna Kultura Dodeljen Orden umetnosti i književnosti u rangu viteza dr Tijani Palkovljević Buigarski

Dodeljen Orden umetnosti i književnosti u rangu viteza dr Tijani Palkovljević Buigarski

0

Na svečanoj ceremoniji koja je održana u Ambasadi Republike Francuske u Beogradu Nj. E. Frederik Mondoloni, ambasador Francuske u Srbiji svečano je uručio Orden umetnosti i književnosti u rangu viteza dr Tijani Palkovljević Bugarski, upravnici Galerije Matice srpske i književnom prevodiocu Milošu Konstantinoviću. Uručivanju ordena je prisustvovala i predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković.

Orden umetnosti i književnosti dodeljuje francusko Ministarstvo kulture osobama koje su se istakle stvaralaštvom na polju umetnosti ili književnosti i time doprinele francuskoj i svetskoj umetničkoj kulturnoj baštini. Orden je ustanovljen 1957. godine i ima tri ranga – viteza, oficira i komandora.

Frederik Monodlini je prilikom svog obraćanja laureatima i prisutnima istakao posebnost i značaj večeri: „Večeras ukazujemo čast likovnoj umetnosti i jeziku, sinonimima za prenošenje kulture i tradicije, i strasti dveju ličnosti kojima mi je zadovoljstvo da uručim, u ime ministra kulture, Orden umetnosti i književnosti u rangu viteza”. Potom je posebno ukazao na značaj i angažovanje dr Tijane Palkovljević Bugarski na kulturnoj razmeni i širenju kulture, na modernost i doseg njenih inicijativa.

Dr Tijana Palkovljević Bugarski, zahvalivši se na prestužnom ordenu, istakla je da on za nju ima dvostruki značaj – institucionalni i privatni. Svoj govor započela je rečima: „Kada smo 2010. započeli obeležavanje Meseca frankofonije, nismo ni slutili da će to postati redovna programska aktivnost Galerije Matice srpske i do sada smo realizovali skoro stotinu programa, gostujućih i zajedničkih izložbi u Novom Sadu, Beogradu i Parizu, priredili brojna predavanja, koncerte, projekcije filmova i što je najvažnije edukativne programe za decu i mlade”, ističući da se kroz sve te aktivnosti ukazivalo na vrednosti i osobenosti francuske kulture, ali istovremeno i na njene veze sa srpskim kulturnim nasleđem i savremenim stvaralaštvom, i da odlikovanje doživljava kao priznanje Galerijskog institucionalnog uverenja da „prezentovanjem kulture drugih evropskih naroda, doprinosimo ne samo njihovom boljem poznavanju u našoj sredini, već i boljem ugledu srpske kulture u širem evropskom kontekstu”.

Svečanosti u Ambasadi Republike Francuske je uz članove porodice, predstavnike Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Matice srpske, Galerije Matice srpske, Biblioteke Matice srpske, direktore muzejskih ustanova, prisustvovao i veliki broj prijatelja, saradnika, kolega.

Foto: PR služba GMS