Početna Kultura Dodeljena 48. Nagrada Spomen-zbirke Pavla Beljanskog 2015.

Dodeljena 48. Nagrada Spomen-zbirke Pavla Beljanskog 2015.

0

U subotu 12. decembra dodeljena je 48. Nagrada Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za najbolji diplomski rad iz nacionalne istorije umetnosti, odbranjen na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

1. Dr Jovanov - Dodela Nagrade 2015Nagrada Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za školsku 2014/2015. godinu dodeljena je Kristini Grebenar za rad Muzej i publika: iskustvo Centra za vizuelnu kulturu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, odbranjen kod mentora prof. dr Dragana Bulatovića i dr Milana Popadića.

4. Marko Stojanovic i Kristina Grebenar5. Predstavljanje rada (foto B. Lucic)Odluku o dodleli nagrade doneo je Upravni odbor Spomen-zbirke Pavla Beljanskog na osnovu predloga Ocenjivačke komisije u sastavu: prof. dr Ivana Živančević Sekeruš (dekan Filozofskog faskulteta u Novom Sadu), dr Jasmina Čubrilo i mr Dragana Pavlović (Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu), Bojana Karavidić (politikolog) i prof. dr Jasna Jovanov (upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog).
U obrazloženju odluke između ostalog stoji da izbor teme aktuelizuje važna muzeološka pitanja, a izabrana „studija slučaja“ ukazuje na istraživačku zrelost i sistematičnu i kritičku primenu naučnog i medijskog materijala.
Rad razmatra mogućnosti komunikacije između muzeja i njegove publike na primeru metode Centra za vizuelnu kulturu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu prateći njegov istorijat do zatvaranja zgrade 2008. godine, zbog rekonstrukcije. Po mišljenju komisije Kristina Grebenar uobličila je kompletnu hronologiju jednog pionirskog projekta približavanja moderne i savremene umetnosti redovnoj i potencijalnoj publici muzeja.
Kristini Grebenar Nagradu je uručio prethodni dobitnik, Marko Stojanović.

7. Prethodni nagradjeni sa K. GrebenarNagrada Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za najbolji diplomski rad iz nacionalne istorije umetnosti, po svom značaju jedinstvena je u zemlji. Nastala je zahvaljujući posebnom Darovnom ugovoru Pavla Beljanskog iz 1965. godine, kada je kolekcionar ustanovio Nagradu poklonivši sliku Vlaha Bukovca Velika Iza Spomen-zbirci. Vrhunski rezultati dobitnika u oblasti istraživanja i njihovo dalje pozicioniranje u stručnim krugovima, dokazali su opravdanost priznanja koje se dodeljuje od 1968. godine.
Od 2000. godine postoji i praksa da se nagrađeni rad realizuje u vidu izložbe i pratećeg kataloga, kao dodatni doprinos upoznavanja javnosti sa naučno-istraživačkim radom mladih istoričara umetnosti.

???????????????????????????????Pre dodele Nagrade uručene su zahvalnice institucijama i pojedincima, saradnicima Spomen-zbirke koji su pomogli realizaciju muzejskih programa tokom 2015. godine, protekle u znaku prisećanja na Pavla Beljanskog povodom 50 godina od njegove smrti.
Centralno dešavanje u okviru obeležavanja ove godišnjice je međunarodna razmena izložbi Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Moderne galerije iz Zagreba, čiji su rezultat dve izložbe od izuzetnog značaja ne samo za Spomen-zbirku nego i za kulturna zbivanja u regionu.
Prva je Kolеkcija Pavla Beljanskog: biseri moderne u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, a druga Miroslav Kraljević i sledbenici u Novom Sadu, u čijem okruženju je i održan celokupan program ceremonije.
U okviru postavke Miroslav Kraljević i sledbenici, prvi put u Srbiji predstavljen je izbor od 68 radova 11 umetnika iz izuzetnog umetničkog fonda Moderne galerije iz Zagreba, koji prati genezu i razvoj hrvatskog modernizma u prve tri decenije 20. veka.