Početna Kultura “Druga Evropa” u Novom Sadu

“Druga Evropa” u Novom Sadu

0

Kontrakulturna, alternativna, skrivena, marginalizovana, manjinska – tom scenom bavi se novi programski luk „Druga Evropa“ u naredna dva meseca, a sve to u sklopu pripreme Novog Sada za 2021. godinu.

„Druga Evropa“ započinje sa petim po redu Festivalom romske kulture i aktivizma (F.R.K.A.), u okviru kog će 19. oktobra biti otvorena i kancelarija koja najavljuje buduću kulturnu stanicu na Slanoj bari. Kancelarija će biti novo mesto za brojne aktivnosti iz oblasti kulture, umetnosti i edukacije u tom delu grada.

Kroz izložbe, performanse, projekcije filmova, radionice, obuke, koncerte i diskusije program „Supermoćni“, od 24. novembra do 3. decembra, u kulturnim stanicama Svilara i Eđšeg, predstaviće veliki stvaralački potencijal ljudi sa invaliditetom, njihovu kreativnost i mogućnosti uključivanja u kulturne programe.

Pozorišni festival jezičkih manjina sveta „Sinergija“ od 18. do 28. novembra u Novosadskom pozorištu okupiće profesionalne muzičke umetnike koji u zajednicama u kojima žive stvaraju na maternjem jeziku.

Izložba „Isekle smo kablove“ koja će biti otvorena 22. novembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine otvoriće pitanje položaja medijske umetnosti iz ženske perspektive. Događaj se realizuje u saradnji Saveza feminističkih organizacija ,,(Re)konekcija“ i „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Džez maraton, u okviru Novosadskog džez festivala 2019, 9. novembra u kulturnoj stanici Svilara predstaviće po jedan mladi neafirmisani bend iz prethodnih i budućih Evropskih prestonica kulture, uključujući i bend iz Novog Sada. Festival realizuju Srpsko narodno pozorište, Kulturni centar Novog Sada i „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

To su samo neki od programa koje će „Druga Evropa” obuhvatiti od sredine oktobra do sredine decembra.

„Oslanjajući se na specifičan lokalni identitet, uvažavajući evropske vrednosti, istražujemo drugačije izraze u našoj sredini – manjinske, marginalizovane, alternativne, kontrakulturne… Zapravo, bavimo se jednom „drugačijom“ Evropom. Onom koja nije u prvom planu javnosti, koje nema dovoljno na mapama, u školskim udžbenicima, na malim ekranima, u oficijelnim turističkim vodičima. Sagledavajući kulture „Druge Evrope”, preispitujemo lokalni, nacionalni i evropski identitet. „Druga Evropa“ je, uslovno rečeno, provokacija. Nema tu ničeg „drugog“ i „drugačijeg“. Za mene je to glavni tok”, rekao je umetnički rukovodilac „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ Lazar Jovanov.

„Druga Evropa“ duboko je povezana s jedne strane sa činjenicom da u Novom Sadu živi više od 25 nacionalnih zajednica i u kojem se govori na četiri oficijelna jezika. S druge strane, „Druga Evropa“ polazi i od novosadske kulturne scene prošlog veka koju su obeležili bunt i kontrakultura, pank i new wave, bodiart performansi, slobodoumne ideje i građanski aktivizam.

Foto: Promo