Početna Kultura DunavArt Festival 29. i 30. juna u Iloku – festival muzike, enologije...

DunavArt Festival 29. i 30. juna u Iloku – festival muzike, enologije i gastronomije poziva na svoje prvo izdanje

0

U Iloku se 29. i 30. prvi puta održava DunavArt Festival, jedinstveni festival muzike, enologije i gastronomije!

Svi posetioci koje od 29. do 30. juna put nanese u Ilok na DunavArt Festival moći će da uživaju u vrhunskoj muzici, vinskom i gourmet bogatstvu ovoga kraja. Tako će 29. juna u atrijumu Dvorca Odescalchi, u srednjevekovnoj jezgri grada Iloka posetioci DunavArt Festivala moći da dožive koncert sjajnog novosadskog benda The Frajle koji započinje u 21h, dok će sledećeg dana, 30. juna na istoj lokaciji svoj koncert održati “Scharf Club Swing Quintet“, popularni zagrebački jazz sastav.  Iz bogatog umetničkog programa, svakako treba istaći program čitanja poezije o Dunavu i projekcije interesantnih filmova uz izložbeni program u Gradskom muzeju  Ilok. U Eno-gourmet programu DunavArt Festivala posetioci će moći da se pridruže programu predstavljanja Vina sa Dunava i Dunavskom stolu  tokom oba festivalska dana, dok ih kao finale 30. juna očekuje “Prvo međunarodno ocenjivanje vina podunavskih zemalja”. Ni to nije sve, jer će 30. juna biti prigodno obeležen Međunarodni dan Dunava uz trku čamaca čikli koja kreće iz Šarengrada.

Često opevan i mnogo proputovan Dunav inspiriše od izvora sve do ušća i uz njega žive desetine miliona ljudi. Niti jedna druga reka na svom putu do ušća ne teče kroz toliko zemalja kao Dunav. Na 2 888 kilometara, od izvora do uticanja u Crno More, reka teče sa zapada na istok, prolazeći kroz 10 država i poput žile kucavice Evrope povezujući različite narode, religije i kulture u harmoničnu celinu. Tako se i DunavArt Festival promoviše kroz jedinstvenu poruku DunavArt – teče i spaja.

Uz Ilok, ovogodišnji DunavArt festival obuhvaća i programe u Erdutu i Vukovaru  (22.-23. juna) i u baranjskoj Batini (29.-30. juna), povezujući sva ova mesta u specifičan umetnički događaj koji Podunavlje brendira kao jedinstvenu turističku, kulturnu,  vinsku i gourmet destinaciju.  Projekat DunavArt Festivala realizuje se uz finansijsku podršku EU Interreg programa prekogranične saradnje između Hrvatske i Srbije 2014.-2020. u sklopu projekta Central Danube Tour (CDT). Nosilac CTD projekta je Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, a Grad Ilok je partner.  U realizaciji ovogodišnjeg DunavArt Festivala Ilok učestvuje Grad Ilok, Turistička zajednica grada Iloka i Muzej grada Iloka.

Program:

Petak, 29.06.2018.

20.00 – 24.00 h / Dvorac Odescalchi

„Vina sa Dunava“ – ponuda vina Srednjeg Dunava

Dunavski sto – Tradicionalna jela sa Dunava

20.00 – 21.00 h / Dvorac Odescalchi

Otvorenje Festivala uz Poeziju o Dunavu, čitaju studenti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku

21.00 h / Dvorac Odescalchi

The Frajle, koncert i DJ

Subota, 30.06.2018.

12.00 – 13.30 h / Šarengrad, Šarengradska Ada

Obeležavanje Međunarodnog dana Dunava – Memorijalna trka čikli „Luka Kovačević“ oko Šarengradske Ade

19.00 – 19.45 h / Kurija Brnjaković

Projekcija filma „Zlatno runo, Argonauti s ribnjaka“

20.00 – 24.00 h / Dvorac Odescalchi

„Vina sa Dunava“ – ponuda vina Srednjeg Dunava

Dunavski sto -Tradicionalna jela sa Dunava

20.00 h / Dvorac Odescalchi

Dodela nagrada za Prvo međunarodno ocenjivanje vina podunavskih zemalja

21.00 h / Dvorac Odescalchi

Scharf Club Swing Quintet, jazz koncert i DJ

Foto: TZ grada Iloka, The Frajle: Nataša Kukić