Početna Kultura Dvorci Srbije: Zaštita kulturne baštine – Okrugli sto u Kulturnom centru Srbije...

Dvorci Srbije: Zaštita kulturne baštine – Okrugli sto u Kulturnom centru Srbije u Parizu

0

Okrugli sto na temu “Dvorci Srbije: Zaštita kulturne baštine” održaće se u Kulturnom centru Srbije u Parizu u četvrtak, 26. maja, s početkom u 19 časova.

Projekat “Dvorci Srbije: Zaštita kulturne baštine” obuhvatio je 188 dvoraca i palata na teritoriji Srbije koji su pod zaštitom države. Neki od njih su u privatnom vlasništvu, neki u državnom a neki u procesu restitucije. Veliki broj tih objekata je zbog nerešenih imovinskih odnosa i drugih okolnosti tokom proteklih nekoliko decenija potpuno zapušten.

Cilj okruglog stola je da u dijalogu srpskih i francuskih stručnjaka i javnih ličnosti dođe do ideja kako bi se ovo blago kulturne baštine Srbije zaštitilo i iskoristilo na održive načine, onako kako se to radi u Francuskoj.

Uvodni govor održaće Maja Gojković, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja u prisustvu g. Frederika Miterana, člana Francuske akademije i bivšeg ministra kulture Francuske.

U diskusiji okruglog stola učestvovaće: 

Danijela Vanušić, pomoćnik ministarke kulture i informisanja za kulturno nasleđe i digitalizaciju,

Princeza Jelisaveta Karađorđević, rođena 1936. na Belom dvoru, jednom od najpoznatijih i najvećih dvoraca u Srbiji,

Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda (u čijem sastavu se nalazi najstariji dvorac u glavnom gradu Srbije – Konak kneginje Ljubice),

– Ekspert iz ove oblasti iz Republike Francuske,

Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe (moderator).

Razgovor će biti vođen na srpskom jeziku uz prevod na francuski

Pored okruglog stola posetioci okruglog stola moći će da vide digitalnu izložbu fotografija srpskih dvoraca i letnjikovaca kao i da uz pomoć VR tehnologije “prošetaju” Konakom kneginje Ljubice.

Više detalja o projektu možete pogledati na sledećem linku: http://www.dvorcisrbije.rs/