Početna Kultura Himna životne radosti – “Karmina Burana sutra ispred Srpskog narodnog pozorišta

Himna životne radosti – “Karmina Burana sutra ispred Srpskog narodnog pozorišta

0

Dva simfonijska orkestra, dva hora, dečiji hor i priznati solisti poput sopranistkinje Marije Jelić, tenora Aleksandra Tolimira i baritona Vase Stajkića izvešće, 25. maja sa početkom u 20 sati, impoznatno delo Karla Orfa „Karmina Burana“ na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta.

Četiri stotine muzičara, ovaj svojevrsni spektakl otpočeće pesmom „Fortuna“ i tako će hiljadama Novosađana pružiti snažan upliv u okvire ovog dela, te podariti nezaboravno veče pod vedrim nebom. Ova jedinstvena scenska kantata biće izvedena pod dirigentskom palicom maestra Aleksandra Kojića.

„Monumentalna scenska kantata „Karmina Burana”, nemačkog kompozitora Karla Orfa ponovo je pred novosadskom publikom. Popularnost ove kompozicije i njena zastupljenost čak i u drugim umetničkim žanrovima, čini je uvek primamljivom za publiku. Sa druge strane, od izvođača ovo delo zahteva izuzetnu umetničku spremnost. Ovo je sjajna prilika da se ansambli Opere SNP-a i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” pokažu u svom najboljem svetlu”, istakao je maestro Kojić.

„Karmina Burana” Karla Orfa (1895-1982) od nastanka 1937. godine, najpopularnije je delo nemačkog kompozitora, za koje je tekst našao u istoimenoj zbirci iz 13. veka, u kojoj su sabrane pesme školaraca lutalica, dokonih studenata i pevača, sočni, pikantni stihovi o ljubavi i prirodi, bezbrižna himna životnoj radosti. Ona je deo muzičkog triptiha pod nazivom „Trijumf” (Trionfi) koga čine kantata „Karmina Burana”, kantata „Katuli Karmina” (Catulli Carmina) i kantata „Trijumf Afrodite” (Trionfi di Afrodite).

Karl Orf jedan je od značajnijih kompozitora XX veka. Kako se bavio pedagoškim radom, napisao je knjigu „Muzika za decu” namenjenu obrazovanju, a u nastavu je uveo Orfov instrumentarijum, sačinjen od instrumenata prilagođenih deci. Njegovo najznačajnije delo je, upravo, scenska kantata „Karmina Burana”.

„Karmina Burana” biće izvedena premijerno na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, 25. maja u 20 sati, a odmah potom, 28. maja i na Trgu republike u Beogradu u okviru CEBEF festivala. Ulaz na oba koncerta je slobodan.

Autor: NSHronika.rs
Foto: SNP / Emir Memedovski