Početna Kultura Džez iz sedam evropskih prestonica kulture u Novom Sadu

Džez iz sedam evropskih prestonica kulture u Novom Sadu

0

Sedam bendova iz sedam bivših, sadašnjih i budućih Evropskih prestonica kulture u Novom Sadu 9. novembra napraviće Džez maraton! Kulturna stanica Svilara biće mesto susreta različitih evropskih kultura, jezika, nacija, mlade energije, talenta i džeza. Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Iz ovogodišnje Evropske prestonice kulture, italijanske Matere, stiže Quarters 4tet. Spajaju standarde tradicionalnog džeza, ali i savremenog zvuka, a ove godine pripremaju i prvi album. Zahvaljujući svom repertoaru kvartet je osvojio prvo mesto na drugom izdanju Onyx Jazz Contest, u junu ove godine, u Materi.

Novi Sad i Temišvar, gradovi koji će 2021. godine zajedno biti Evropske prestonice kulture, predstaviće sastavi Oktatonik i JazzyBIT. Izvođenje autorske muzike, uz poznate džez hitove, kao i muziku drugih talentovanih umetnika glavna je ideja novosadskog sastava Oktatonik, koji je, između ostalog, nastupio u Domu omladine Beograda, povodom 100 godina od rođenja Nat King Kola. Energetsku kombinaciju džez i rok muzike, prošarane bluzom, latinom i fankom donosi JazzyBIT trio, koji iza sebe ima brojne nagrade: Newcomer od Fondacije Muzza u Bukureštu, European Jazz nagradu na Tuscia in Jazz festivalu, Timisoara Jazz nagradu za grupu godine, a svi članovi benda dobili su i Banat Jazz nagradu za muzičare godine.

Budi slobodan, budi ljubazan – to poručuju dve dame koje će na Džez maraton doneti žensku snagu i talenat. One čine duo FreeKind, koji svoje snažne poruke izražava kroz groove, r&b, džez i soul muziku. FreeKind stiže iz Maribora, slovenačkog grada koji je titulu Evropske prestonice kulture nosio još 2012. godine.

Iz poljske prestonice kulture – Vroclava, koji je tu titulu nosio 2017. stiže Adam Jarzmik Quintet. Osnovani pre četiri godine, inspiraciju nalaze u klasicima kao što su Brad Mehldau, Aaron Parks i Aaron Holdberg. U godini kada je njihov grad bio Evropska prestonica kulture, osvajaju glavnu nagradu na Jazz Individuality takmičenju kao rezultat saradnje sa njujorškim gitaristom Mikom Morenom.

Kaunas, grad u Litvaniji koji će titulu Evropske prestonice kulture poneti 2022. predstavlja trio Free Funk Society. U svojoj muzici spajaju avangardni džez, groove, rok i fank, a inspirišu ih zvuci ’70. godina. S obzirom na to da vole improvizaciju, njihov nastup će definitvno biti pun iznenađenja.

Mađarska prestonica kulture, Vesprem, kom će titula pripasti 2023. godine, predstaviće džez ansambl The Németh Kyra Smallchestra, koji spaja tradiciju, inovativnost i eksperimentalnost u stvaralaštvu. Kako i sami članovi kažu, stalno imaju želju za muzičkim istraživanjem zbog čega se trude da publici ponude više različitih stvari, pa tako na njihov džez uticaj ima rok i bluz, pa čak i elektronska i narodna muzika.

Džez maraton, deo je programa Novosadskog džez festivala 2019, kao i programskog luka „Druga Evropa“ koji do 15. decembra predstavlja drugačiju, skrivenu, manjinsku, hrabru i izazivačku kulturu i umetnost novosadske scene. Džez maraton realizuju Srpsko narodno pozorište, Kulturni centar Novog Sada i „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“. Program se održava u saradnji Evropskih prestonica kulture u okviru projekta iz Aplikacione knjige „Bratski džez orkestri Evrope“.

Foto: Pixabay, Promo