Početna Gradske teme Sremski Karlovci podižu spomenik Arseniju III Čarnojeviću

Sremski Karlovci podižu spomenik Arseniju III Čarnojeviću

0

Spomenik Arseniju III Čarnojeviću biće postavljen u Sremskim Karlovcima početkom 2020. godine, tačno 330 godina od početka Seobe Srba, najavili su u Opštini Sremski Karlovci.

– Karlovci su nakon Seobe postali prvo duhovno, a zatim i političko, pa i kulturno središte celokupnog srpskog naroda, jer se Srbija u to vreme nalazi pod Turcima. Naša dužnost je da patrijarhu Čarnojeviću i svim učesnicima Seobe Srba odamo počast i priznanje koje zaslužuju zbog svog istorijskog podviga, pokrenutog 1690. godine, koji je izmenio istoriju Srbije i Balkana – naveo je u saopštenju predsednik opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković.

Kako bi došla do najboljeg rešenja, opština će raspisati konkurs za izradu spomenika. U međuvremenu će biti oformljen Odbor za podizanje spomenika u koji će biti uključene institucije, eminentni umetnici, arhitekte, istoričari i stručnjaci za odnose s javnošću kako bi se odabrala najbolja lokacija za postavljanje spomenika.

O ideji za podizanje spomenika obavešteni su svi nadležni državni organi, od kabineta predsednika Srbije, preko Vlade i Skupštine Srbije do Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada, koji je Karlovce uvrstio u projekat Evropska prestonica kulture za 2021. godinu.

Pored podizanja spomenika za 2020. godinu je u planu realizacija više projekata koji se bave Seobom Srba, od multifunkcionalnih izložbi, do predavanja i tribina o relevantnim događajima i ličnostima.

Izvor: novisad.com
Foto: Wiki / Miroslav Cika