Početna Kultura Elektronska izložba o Bulgakovu u Biblioteci Matice srpske

Elektronska izložba o Bulgakovu u Biblioteci Matice srpske

0

ThinkstockPhotos-100158257

Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu posvećenu Mihailu Afanasjeviču Bulgakovu (1891–1940), od čijeg se rođenja navršava 125 godina.

Postavka se može pogledati do 28. aprila u javnom katalogu Biblioteke, a čini je izbor Bulgakovljevih dela i literature o njemu. Autorka postavke je Ivana Grgurić, a urednik Selimir Radulović.

Mihail Afanasjevič Bulgakov, prozaista i dramski pisac, jedno je od najznačajnijih imena svetske književnosti. Rođen je u Kijevu 1891, a od 1921. živeo je u Moskvi. Završio je medicinu i nekoliko godina radio kao seoski lekar. U književnost je ušao kao autor humorističkih i satiričnih feljtona. Među njegovim ranim pripovetkama, pisanim većinom u realističkom ključu, bilo je i onih sa elementima fantastike i groteske. Pisao je romane, pripovetke i drame, baveći se, najčešće, temama stvaralaštva i sukoba umetnika i vlasti.

Ne libeći se oštre kritike i satire, i nastavljajući tradiciju Gogoljeve groteske, pisao je dela koja nisu odgovarala režimu, pa je većinu života proveo u nemilosti. Drame su mu zabranjivane i skidane sa repertoara, a romani dugo stajali neobjavljeni (većina njegovih dela objavljena je posthumno). Roman “Bela garda”, uprizoren kao Dani Turbinovih (1926) u MHAT-u, naišao je na žestok otpor režimske kritike, a satirični komadi “Zojkin stan” (1826) i “Purpurno ostrvo” (1927) na pozornici su igrani veoma kratko.

Na odobravanje vlasti nisu naišle ni njegove druge knjige ‒ “Život gospodina de Molijera”, “Đavolijada”, “Kobna jaja”, “Pseće srce”, “Bratstvo licemera”, “Poslednji dani” i dr.

Bulgakovljevo remek-delo, filozofsko-poetski roman “Majstor i Margarita” (1969), predstavlja vrhunac ruske umetnosti XX veka i “jednu od onih knjiga koje razni ljudi čitaju na razne načine, koju vole na razne načine, i u kojoj svaki čovek nalazi nešto za sebe.”

Mihail Afanasjevič Bulgakov umro je u Moskvi 1840. godine. Svojim “fantastičnim realizmom”, filozofijom života i umetnosti izvršio je snažan uticaj na razvoj sovjetske i svetske literature.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Guliver / Thinkstock / Photos