Početna Kultura Elektronska izložba posvećena Lajošu Zilahiju u Biblioteci Matice srpske

Elektronska izložba posvećena Lajošu Zilahiju u Biblioteci Matice srpske

zilahi

Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu posvećenu jednom od najpopularnijih mađarskih pisaca, Lajošu Zilahiju (1891–1974), od čijeg se rođenja navršava 125 godina. Postavka, koju čini izbor Zilahijevih dela i literature o njemu, može se pogledati od 29. aprila do 31. maja 2016. godine u javnom katalogu Biblioteke. Autori izložbe su Peter Hajnerman i Ivana Grgurić, a urednik Selimir Radulović.

Lajoš Zilahi, književnik, urednik, filmski producent i režiser, rođen je u Nađsalonti. Završio je pravni fakultet, a od 1948. godine živeo je u emigraciji. Njegov prvi roman “Samrtno proleće” (1922) doživeo je veliku popularnost. Nakon njega usledili su romani, pozorišni komadi i novele u kojima je na živ i neposredan način opisivao prilike u Mađarskoj nakon sloma Austrougarske.
Zilahijeva dela doživela su velik broj izdanja i prevoda. Među najpoznatijim romanima su “Zarobljenici”, “Begunac”, “Kad duša zamire”, “Grad izbeglica”, “Ararat”, “Voda nešto nosi” i “Razbesneli anđeo”, a veliki uspeh doživeli su i dramski komadi “Duša povratnica”, “Sunce sija”, “Drveni tornjevi”, “Sibir” i dr.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Promo