Početna Kultura Elektronska izložba posvećena Lajošu Zilahiju u Biblioteci Matice srpske

Elektronska izložba posvećena Lajošu Zilahiju u Biblioteci Matice srpske

0

zilahi

Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu posvećenu jednom od najpopularnijih mađarskih pisaca, Lajošu Zilahiju (1891–1974), od čijeg se rođenja navršava 125 godina. Postavka, koju čini izbor Zilahijevih dela i literature o njemu, može se pogledati od 29. aprila do 31. maja 2016. godine u javnom katalogu Biblioteke. Autori izložbe su Peter Hajnerman i Ivana Grgurić, a urednik Selimir Radulović.

Lajoš Zilahi, književnik, urednik, filmski producent i režiser, rođen je u Nađsalonti. Završio je pravni fakultet, a od 1948. godine živeo je u emigraciji. Njegov prvi roman “Samrtno proleće” (1922) doživeo je veliku popularnost. Nakon njega usledili su romani, pozorišni komadi i novele u kojima je na živ i neposredan način opisivao prilike u Mađarskoj nakon sloma Austrougarske.
Zilahijeva dela doživela su velik broj izdanja i prevoda. Među najpoznatijim romanima su “Zarobljenici”, “Begunac”, “Kad duša zamire”, “Grad izbeglica”, “Ararat”, “Voda nešto nosi” i “Razbesneli anđeo”, a veliki uspeh doživeli su i dramski komadi “Duša povratnica”, “Sunce sija”, “Drveni tornjevi”, “Sibir” i dr.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Promo