Početna Kultura Elektronska izložba u Biblioteci Matice srpske

Elektronska izložba u Biblioteci Matice srpske

0

Elektronska izložba u organizaciji Matice srpske može se pogledati od 1. aprila do 6. maja u Biblioteci Matice srpske. Autori izložbe su mr Dušica Grbić i Aleksandra Drapšin, a urednik je Selimir Radulović.

Elektronski katalog izložbe sadrži opise štampanih izdanja srbulja i hronološki pregled literature sa signaturama.

Biblioteka Matice srpske je na osnovu građe iz svojih zbirki priredila elektronsku izložbu povodom jubileja štampanih srbulja. Srbulje su štampane knjige na srpskoslovenskom jeziku, srpske inkunabule i paleotipi, pravoslavne crkvene i verske knjige štampane od XV do XVII veka. Srpskoslovenske knjige koje pripadaju srpskom štamparstvu štampane su u domaćim štamparijama (na Cetinju, u Goraždu, manastirima Rujnu, Gračanici, Mileševi, Mrkšinoj Crkvi, Beogradu i Skadru) i venecijanskim, a postoje i srpskoslovenske knjige nastale u rumunskom štamparstvu. Poznato je 39 izdanja srpskoslovenskih knjiga iz srpskih štamparija i 2 iz rumunskih.

BMS je najveća zbirka srbulja. U njoj se nalazi 30 srpskoslovenskih izdanja iz srpskih štamparija sa ukupno 143 primerka i 1 privezom (uključujući i odlomke) i 2 rumunska izdanja u tri primerka.

Postavka se može pogledati u javnom katalogu od 1. aprila do 6. maja i na sajtu Biblioteke www.bms.ns.ac.rs.

Izvor: nsuzivo
Foto: Wiki / Saskafoto