Početna Kultura Emir Kusturica dobitnik nagrade “Dejan Medaković” za knjigu “Vidiš li da ne...

Emir Kusturica dobitnik nagrade “Dejan Medaković” za knjigu “Vidiš li da ne vidim”

0

Stručni žiri za dodelu nagrade “Dejan Medaković” koju dodeljuje Iz­­­­davačko preduzeće “Prometej” doneo je jednoglasnu odluku da nagradu za 2022. godinu do­de­li knjizi Emira Kusturice “Vidiš li da ne vidim” u izdanju Srpske književne zadruge (Beograd, 2022).

Emir Kusturica je napisao bogatu, slojevitu, uzbudljivu, biografsku i ličnu knjigu – putopis u životopis Petera Handkea. Pred nama je memoarska publikacija, fantazmagorijsko štivo, pogled u detinjstvo i zastrašujuća distopija, ali iznad svega potresna i uzbudljiva priča o velikom savremeniku i istinskoj umetnosti koja nadmašuje sve prepreke i barijere ideologizovane i shematizovane savremenosti. To je, istovremeno, knjiga o vlastitom odrastanju i detinjstvu.

Knjiga Emira Kusturice je filozofski traktat kad i novinska reportaža, putopisni brevijar kada i filmski žurnal, biografsko štivo kad i memoarska literatura, ljubavna ispovest kad i hronika zločina i mržnje, esej o kategorijalnosti vremena kad i lirsko hodočasničko putovanje od Višegrada, Sarajeva, Mećavnika, Stokholma do Velike Hoče. Sordinirana pripovest o pravu umetnika da bude drugi i drugačiji u globalističkom svetu koji takvu umetničku drskost ne dozvoljava i ne trpi.

Emir Kusturica je sveukupnim svojim umetničkim i intelektualnim angažmanom po­kazao da je dostojan nagrade koja nosi ime Dejana Medakovića.

“Dejan Medaković je bio veliki sanjar prošlosti, poligraf, po­li­histor, isto­ri­čar umetnosti, pripovedač, akademik, profesor i pesnik koji je svojim mo­nografijama, pu­tevima srpskog baroka, umetnički iscrtavao granice srpskog naciona. Svim tim vre­dnostima je posvećen i raskošni rukopis vizuelnih impresija reditelja i pisca Emira Kusturice. I Emir Kusturica je, poput Dejana Medakovića, trajna vrednost naše epohe. U tom smislu, dodeljujemo autoru knjige “Vidiš li da ne vidim” nagradu koja mu već odavno pripada”, navodi se u saopštenju žirija.

Svečano uručenje nagrade biće održano 10. januara 2023. godine u Novom Sadu.

Izvor: RTV.rs
Foto: RTV.rs/Rada Stajić