Početna Kultura Evropa kod kuće: Novosadski umetnici ujedinjeni sa evropskim

Evropa kod kuće: Novosadski umetnici ujedinjeni sa evropskim

0

Eminentni novosadski umetnici deo su velikog evropskog projekta „Europe at Home“ koji je, u doba karantina, povezao i udružio 14 bivših i budućih Evropskih prestonica kulture, među kojima je i Novi Sad.

Aktiviranje lokalnih umetnika, njihovo umrežavanje sa evropskom scenom u trenutku kada su svi u nezavidnom položaju, kao i povezivanje gradova kojima je kultura jedna od okosnica razvoja, glavni su pokretači projekta „Evropa kod kuće“, u koji je pozvana i Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, kao prepoznat i uspešan partner u dosadašnjoj saradnji gradova Evropskih prestonica kulture.

Dramski pisac, pozorišni kritičar i esejista, Laslo Vegel i fotografkinja Marija Kovač predstavnici su Novog Sada na ovom projektu, čija je ideja da po jedan književnik/ca i fotograf/kinja iz svih 14 gradova, kroz svoj rad predstave doba karantina, ali i sve izazove koje je pandemija postavila pred svet.

„Po bolnicama, na klinikama testiraju koronavirus, a koronavirus testira nas. Stoji danas, premeštajući se s jedne noge na drugu evropski čovek na pragu Evropske unije, kao Kafkin junak pred kapijom zakona. Države su već ušle kroz posebna velika vrata, ali ljudi, kao pojedinci još nisu prešli prag za njih predviđene kapije. Svaki pojedini građanin ima posebnu kapiju, kroz nju treba da uđe i ne treba da čeka dozvolu stražara“ deo je Vegelovog teksta koji će, kao i radovi ostalih umetnika, od četvrtka, 30. aprila biti dostupni javnosti na veb stranici: www.europeathome.eu

Nakon prve faze projekta, ideja je da se uključe i ostali evropski gradovi, ali i građani putem društvenih mreža, koji će takođe karantin predstaviti iz svoje perspektive, dodavanjem heštega #europeathome.

Inicijator ovog projekta je portugalski kanditat za Evropsku prestonicu kulture 2027. godine, grad Faro, a sa njim zajednički ga realizuje još 13 gradova: Novi Sad (Srbija), Bode (Norveška), Kemnic (Nemačka), Eš (Luksemburg), Kaunas (Litvanija), Leuvarden (Holandija), Oulu (Finska), Piran (Slovenija), Plovdiv (Bugarska), San Sebastijan (Španija), Tartu (Estonija), Valeta (Malta), Vesprem (Mađarska).

Link do radova svih umetnika koji učestvuju u projektu „Europe at Home“ biće dostupni i na društvenim mrežama: instagram.com/europeathome.eu/ facebook.com/europeathome kao i na stranicama Novi Sad 2021: https://www.facebook.com/NoviSad2021/ i https://www.instagram.com/novisad_2021/.

Foto: Promo/Marija Kovač