Početna Kultura Koncerti operske klasike u Novom Sadu tokom policijskog časa

Koncerti operske klasike u Novom Sadu tokom policijskog časa

0

Tokom prvomajskih praznika, Opera Srpskog narodnog pozorišta organizuje nekoliko mini koncerata na više lokacija u gradu, koje bi građani mogli da prate sa svojih balkona. Reč je o kratkom repertoaru popularne operske klasike (Habanera, Mala noćna muzika, O sole mio i slično) i koncert traje između 20 minuta i pola sata. Koncerti počinju u 19 časova svakoga dana.

Ono što nam je ovaj period pokazao jeste da će umetnost naći način, bilo da je reč o online projekcijama, koncertima ili snimcima “od kuće”. Izvesno je sasvim da ćemo i u periodu pred nama morati da pronađemo nove metode da pozorište “donesemo” publici.

Na tragu toga, Opera Srpskog narodnog pozorišta organizuje seriju mini koncerata u različitim delovima Novog Sada i to tokom policijskog časa za prvomajske praznike.

Lokacije:

1. Podbara (Stevana Milovanova)
2. Novo Naselje (Uglao Bulevara Jovana Dučića i S. Jovanovića)
3. Liman 4 (blizina Balzakove ulice)
4. Bulevar oslobodjenja (Ugao sa Pap Pavla, ispred SUPa)

“Za mnoge je kultura nešto sekundarno, ne od velike važnosti za zdravlje ili život. Ipak, mi ne verujemo da je tako i to nam je pokazalo iskustvo, ali i reakacije koje dobijamo iz celog sveta od početka pandemije. Bella ciao nam je otvorila vrata sveta i jedno pozorište iz Srbije bila je svetska vest, slično je bilo i sa prvim ikada online izvođenjem sa skoro 60 adresa sveta, a za svetski dan pozorišta doneli smo umetnost na kućne adrese, u izuzetno emotivnim okolnostima i verujemo da je vreme da nešto slično ponovimo,” objašnjava direktor opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

Osam članova orkestra i dvoje solista, uz dirigenta iz Italije tokom vikenda izvešće polusatne koncerte na više lokacija u gradu (Liman, Podbara, Novo Naselje, Bulevar oslobođenja..) uz program popularne operske klasike i neizostavnu numeru Bella ciao. Svi koncerti ujedno su i znak zahvalnosti za sve one koji su neumorno radili tokom policijskih časova i karanntina, od medicinskih radnika, preko medija do pripadnika policije.

Iz tog razloga, koncerti se i organizuju uz podršku Policijske uprave Novi Sad.

“Dok glumimo na pozornici, ponekad se zanesemo sopstvenom filozofijom pozorišta, ulogom preteča društvenih promena, i u tome izostavimo publiku. Ne možemo da očekujemo da ćemo sutra vratiti u sale, kao da se ništa nikada nije desilo, ali možemo da se vratimo korenima pozorišta i muzike, možemo da se vratimo publici. Možemo da pokažemo da je pozorište i dalje tu,” zaključuju u Srpskom narodnom pozorištu.

Izvor: RTV
Foto: Pexels