Početna Kultura Evropski Fejsbuk pesnički festival danas i sutra u Novom Sadu

Evropski Fejsbuk pesnički festival danas i sutra u Novom Sadu

0

Evropski fejsbuk pesnički festival održaće se 11. i 12. marta 2017. godine na Novosadskom sajmu, u okviru 23. međunarodnog Salona knjiga, a u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma.
Učesnici ovogodišnjeg festivala automatski postaju državljani Pesničke republike koja proistekla iz ovog festivala.

Evropski fejsbuk pesnički festival okuplja pesnike koji svoje stvaralaštvo predstavljaju na Fejsbuku sa ciljem da virtuelnu pesničku komunikaciju pretvori u stvarnu njihovim okupljanjem na Novosadskom sajmu.

Za učešće na festivalu i za konkurs za nagradu prijavilo se 479 pesnika iz Srbije i 21 zemlje sveta (Hrvatska, Crna Gora, Slovenija, Makedonija, BiH, Australija, Nemačka, Kanada, SAD, Rusija, Bugarska, Izrael, Švedska, Danska, Japan, Francuska, Norveška, Grčka, Velika Britanija, Slovačka, Italija).

Oko 130 učesnika je potvrdilo dolazak na Festival, dok će ostali pesnici učestvovati postavljanjem svoje pesme na zidu Fejsbuk stranice Festivala koja glasi: Evropski Fejsbuk pesnički festival.

Prvostepeni žiri 8. evropskog Fejsbuk pesničkog Festivala, koji čine pobednici prethodnih sedam festivala, odlučuje o odabiru pesama za uži izbor za nagradu, da bi zatim drugostepeni žiri, na čelu sa Simonom Grabovcem, odlučio o dobitniku nagrade, a to je objavljivanje samostalne zbirke pesama, dok će pesme koje uđu u uži izbor biti objavljene u posebnoj zajedničkoj knjizi.

Pesme svih prijavljenih učesnika biće objavljene u zajedničkom elektronskom zborniku radova u izdanju BKC-a.

Dobitnik nagrade biće proglašen na kraju Festivala.

Autor: Tanjug
Foto: Banatski kulturni centar Novo Milesevo