Početna Kultura Farsični Pinter i albanske nedaće obeležili treći dan Pozorja

Farsični Pinter i albanske nedaće obeležili treći dan Pozorja

0

FazanovPles-BLU_009

“Fazanov ples” Bela Pinter kompani iz Budimpešte i “Tuđe srce”, Art hub-a iz Sarajeva obeležili su jučerašnji međunarodni i takmičarski program 61. Sterijinog pozorja.

FazanovPles-BLU_012

Dakako, uz brojne druge prateće programske aktivnosti, koje su nanovo, a u pozorijanskoj tradiciji ispunile i treći dan festivala – započete su otvaranjem izložbe “Scena, maska, kostim, lutka” i uručenjem nagrada od strane Gorana Ibrajtera, iz Sterijinog pozorja, najboljim predškolcima i osnoškolcima koji su uzeli učešća u takmičenju za najbolja “stvaralačka” rešenja klinaca i klinceza iz cele Vojvodine.

TraktatOGranici-BLU_007

U poslepodnevnim časovima Sajmon Šarki je predstavio svoj projekat “Teatar bez zidova”, prezentujući zainteresovanima rad, delatnosti i programske aktivnosti Nacionalnog teatra Škotske, dočim su na Pozorju mladih bile “viđene” dve predstave: “Hamlet igra”, Akademije umetnosti u Novom Sadu, klase na mađarskom jeziku i “Audicija” Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda.

FazanovPles-BLU_013

U selekciji nacionalne drame i pozorišta, pozorišnici su bili u prilici da pogledaju najnoviji ugao sagledavanja inih “kosovskih problema i izazova”, budući je reditelj Dino Mustafić na tekst Biljane Srbljanović postavio dokumentarističko svedočanstvo: Jusufa Brkića, Jelene Kordić Kuret, Adriane Matoshi, Armenda Smajlija i Albana Ukaja, pod nazivom “Tuđe srce ili traktat o granici”, koje je nekim čudom bilo relativno pristojno ocenjeno publikom, iako su pozorijanci sa ove predstave išli prilično konsternirani tematikom viznog režima, ali i pričom o sirijskim izbeglicama i ostalim autentičnim svedočenjima na regionalne i ostale briselski korektne teme.

TraktatOGranici-BLU_008

Uzbudljivu farsu o savremenoj Mađarskoj, u transpoziciji od 17 stoleća do naših dana, doneo je reditelj Bela Pinter u “Fazanovom plesu” na satiričan način promišljajući o ljudskoj potrebi da se u novim, društveno-istorijskim okolnostima sačuvaju stare navike i privilegije, da se sve naoko promeni, a zapravo čitavo ustrojstvo sistema ostane isto.

FazanovPles-BLU_002

Današnji takmičarski deo programa nastavlja se dvema izvedbama postavke teksta Tanje Šljivar, “Mi smo oni na koje su vas roditelji upozoravali”, u režiji Mire Karanović, od 19 i 21 čas i 30 minuta, dočim će se na Pozorju mladih predstaviti Akademija “Todoris” sa Sterijinom “Simpatijom i antipatijom”, Fakultet umetnosti u Prištini (Zvečan-Kosovska Mitrovica) sa Beketovom antologikom “Čekajući Godoa” i svojevrsnom radionicom “Umjetnost imitacije”, banjalučka Akademija umjetnosti.

TraktatOGranici-BLU_009

Radionički deo programa biće vezan za Nacionalno pozorište Škotske na temu “Teatar za svakoga” na Kamernoj sceni SNP-a od 17 časova.

ScenaMasLutKostim-BLU_001 ScenaMasLutKostim-BLU_003

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: B. Lučić