Početna Kultura Festival “Filmski front” objavio takmičarsku selekciju

Festival “Filmski front” objavio takmičarsku selekciju

Međunarodni festival kratkometražnog filma “Filmski front”, 15. po redu, održaće se od 26. do 28. oktobra u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada i to pod parolom “No signal”.

Ove godine na Konkurs za kratkometražne filmove pristiglo je preko 1.000 filmova iz čitavog sveta.

Selektor, filmski i pozorišni reditelj Filip Markovinović, pogledao je sva ostvarenja i podelio ih u dve takmičarske kategorije.

U selekciji Srbija/Region pod nazivom “Switch the channel” naćiće se 20 kratkometražnih ostvarenja pretežno igranog pa zatim animiranog, dokumentarnog i eksperimentalnog karaktera.

U odnosu na prethodne godine primetan je porast broja filmova koji su proizvedeni u Srbiji, kao i poboljšanje njihovog kvaliteta. Regionalna selekcija čini osnovu ovog festivala, jer je misija Filmskog fronta pre svega afirmacija domaćeg filmskog stvaralaštva, kao i ispitivanje gde ono stoji u odnosu na region, a potom i u odnosu na savremene svetske trendove. Takmičarska selekcija okrenuta je, pre svega, mladim autorima koji grade svoj filmski rukopis. Filmovi, iako tematski vrlo različiti, uglavnom preispituju položaj mladih ljudi u odnosu na porodicu, njihovo društvo i okolinu“, rekao je selektor Markovinović.

Neki od filmova u ovoj selekciji su već prikazivani na velikim festivalima u regionu i inostranstvu kao što su Sandens, Lokarno, Kan, Berlin, Martovski festival i mnogi drugi. Pobednika ove selekcije biraće žiri.

U međunarodnoj selekciji pod nazivom “Fix your antenna”, našlo se takođe 20 filmskih ostvarenja iz 16 različitih krajeva sveta od Bahreina i Irana, preko Urugvaja, Španije i Islanda do Rusije, Kine i Amerike. Pobednika Međunarodne selekcije bira publika ocenjivanjem svakog filma na skali od jedan do pet, a poslednji dan festivala biće proglašenje pobednika i dodela plaketa.

Filmski Front svake godine obiluje i kvalitetnim pratećim programom u vidu filmskih radionica za najmlađe, druženja i mnogim drugim interesantnim aktivnostima. Više o samom festivalu pogledajte na sajtu  www.filmfront.rs.

Spisak filmova koji su ušli u selekciju može se pogledati OVDE.

Izvor: 021