Početna Kultura Naučni skup posvećen Petru Lubardi u četvrtak u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Naučni skup posvećen Petru Lubardi u četvrtak u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

0

U pitanju je prvi regionalni skup o ovom slikaru organizovan u Srbiji.

Različiti pristupi eminentnih stručnjaka iz Makedonije, Crne Gore i Srbije pružiće sveobuhvatnije sagledavanje života i dela Petra Lubarde, jedne od ključnih figura u razvoju modernističke koncepcije slike nacionalne istorije umetnosti. Lubardino autentično transponovanje slike prirode u dvodimenzionalnu sliku na platnu rezultiralo je ranim uspesima na pariskoj i rimskoj umetničkoj sceni krajem treće decenije 20. veka, koji će u periodu nakon Drugog svetskog rata dobiti globalne razmere, potvrđene priznanjima u Sao Paolu, Tokiju, Njujorku, Kalkuti, Beču itd. Bio je to period Lubardinog ravnopravnog položaja u vrhu svetske umetnosti, jedinstven u našem modernom slikarstvu.

U svojim izlaganjima, dvanaest učesnika Naučnog skupa predstaviće nova otkrića iz Lubardine biografije, izneti potpunije analize Lubardinog opusa sagledanog u kontekstu socioloških i kulturno-istorijskih tokova vremena, ali i problematiku zaštite i očuvanja kulturne baštine. Teme izlagača motivisane su umetnikovim boravcima i izložbama u Francuskoj, Italiji, Brazilu, Indiji, Lubardinom inspiracijom bojama i svetlošću Mediterana, njegovim legatima u Beogradu, Skoplju i Kragujevcu, promenama u slikarskom rukopisu nakon Drugog svetskog rata, ukrštanjima Vinaverove poetske i Lubardine likovne estetike, te preplitanjem lokalnog i univerzalnog, konstantno prisutnog u stvaralaštvu Petra Lubarde.

Skup će početi u 11 i trajaće do 17 časova.

Naučni skup posvećen Petru Lubardi održaće se u ambijentu izložbe “Petar Lubarda 1907–1974–2017”. Oba događaja deo su zajedničkog projekta Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Kuće legata iz Beograda, osmišljenog povodom obeležavanja 110 godina od rođenja umetnika.

Nakon prikazivanja u Novom Sadu, izložba će biti predstavljena u Kući legata (9. novembar 2017), a tokom trajanja izložbe u Beogradu, održaće se promocija Zbornika naučnog skupa u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Izvor: 021.rs