Početna Kultura Festival “Infant” od 25. juna do 1. jula

Festival “Infant” od 25. juna do 1. jula

0

infant-jpg_660x330

Internacionalni festival alternativnog i novog teatra “Infant”, 43. po redu, biće održan od 25. juna do 1. jula u Novom Sadu, u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada.
Selektorka Jelena Kajgo najavila je da publiku očekuje 10 kvalitetnih predstava u sedam festivalskih dana, a okosnicu selekcije opisala je provokativnim sloganom “Pošto sloboda?”.

“Vodili smo se i ove godine strategijom da ne učestvuje veliki broj produkcija nego da predstave koje nam dolaze budu vrhunskog kvaliteta, bez obzira na to što nas budžet, u velikoj meri, ograničava”, rekla je Kajgo na nedavno održanoj konferenciji za novinare.

Na programu će biti predstave “Samo moje” Ane Dubljević i Igora Koruge, u produkciji Stanice Servis za savremeni ples, “Julije Cezar” Viljema Šekspira u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića (Grad Teatar Budva, Centar za kulturu Svilajnac i Narodno pozorište Sombor).

Slovensko narodno gledališče Maribor gostuje sa komadom Henrika Ibzena “Heda Gabler” u režiji Mateje Koležnik, Međunarodni teatarski festival MEŠ (Sarajevo) sa predstavom “What is Europe? Ratni obred” po motivima Lasla Vegela, u režiji Andraša Urbana, a Moving Music Theatre iz Bitolja (Makedonija) sa mono operom “Dnevnik jednog ludaka” po motivima pripovetke Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, u režiji Marjana Nećaka i izvođenju Ozrena Grabarića.

Publika će imati priliku da pogleda i predstavu “Čudna petlja” u režiji Deneša Debreia (Pozorište “Deže Kostolanji” i Pozorišno udruženje “Letnji bioskop”), komad “Konstelacije” Nika Pejna u režiji Aleksandre Saše Milavić Dejvis (Atelje 212), “Hinkeman” po drami Ernsta Tolera u režiji Igora Vuka Torbice (Zagrebačko kazalište mladih).

Na repertoaru će biti i “Budućnost pročitana u betonu i kamenu” Bojana Đorđeva i “Teorije koja Hoda” i belgijska predstava “La Esclava” za koju koncept i koreografiju potpisuju Ašeljen Parolin i Lisi Estaras.

Prema rečima izvršnog producenta manifestacije Simona Grabovca, ovogodišnji festival će “nas naterati da se zapitamo da li je sloboda postala roba koju možemo kupiti i prodati i koliko ta cena košta”.

Grabovac je istakao da ove godine “Infant” nije dobio finansijsku podršku ni republike, ni pokrajine, ali da su zahvalni gradu što od početka podržava tu manifestaciju na pravi način.

“Infant” se razvio iz festivala “Malo pozorje” i predstavlja spoj nesvakidašnje pozorišne interpretacije, neklasičnog pristupa glumačkom izražavanju i modernog jezika teatra.

Festival je kreiran sa željom da otvori novi prostor za razmenu kulturnih vrednosti sa svetom i da obezbedi adekvatan kontekst za kreativnu energiju mladih stvaralaca.

Autor: Tanjug
Foto: Infant