Početna Kultura FESTIVAL LJUBAVI: Predavanje o Lizi Križanić u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

FESTIVAL LJUBAVI: Predavanje o Lizi Križanić u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

0

Novi Sad je i ovog februara prestonica ljubavi, jer je u centru grada, na Trgu slobode, u toku četvrti po redu “Festival ljubavi” koji će trajati sve do 23. februara.

U sklopu festivala, održaće se i predavanje “Liza Križanić: umetnica, model, inspiracija,” u četvrtak, 20. februara, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, s početkom u 19 časova. O Lizinom životu, umetnici čija su dela izložena u stalnoj postavci muzeja, govoriće dr Valentina Vuković, a ulaz na predavanje je slobodan.

Slikarka Liza Križanić (1905–1982), intrigirala je javnost nesvakidašnjim izgledom, mondenskim načinom života u stilu tadašnjih filmskih diva, obrazovanjem, slobodoumljem, a njena lepota inspirisala je mnoge slikare, među kojima je Ignjat Job, autor portreta umetnice iz kolekcije Pavla Beljanskog. Kroz umetnička dela iz stalne postavke i likovne zbirke, potom kroz brojne fotografije, ali i lične prepiske sa svojim prijateljicama – Desankom Maksimović, Ljubicom Cucom Sokić koji čine deo Dokumentarnog fonda Spomen-zbirke, publici će se predstaviti životni put Lize Križanić s akcentom na njene najveće ljubavi: porodicu, umetnost, prijatelje, kao i životnog partnera – umetnika, poznatog karikaturistu Pjera Križanića.

Ovo je samo jedna od aktivnosti u sklopu festivala, koje se odvijaju na nekoliko lokacija u gradu. U subotu, tačno u podne, očekuje nas Dečija karnevalska povorka u centru grada, a za sam kraj festivala organizatori su pripremili “Vikend legendarnih novosadskih ugostitelja”, 22. i 23. februara, kada će o svom životu i radu pričati upravo neki od njih, a o onima koji više nisu sa nama govoriće članovi njihovih porodica. Tom prilikom posetioci festivala moći će da degustiraju neke od specijaliteta najpoznatijih novosadskih birtija.

Više o celokupnom programu i svim informacijama u vezi sa festivalom, možete da se informišete na sajtu http://communications.rs/love2020/, na Fejsbuk stranici Festival ljubavi Novi Sad i na Instagram profilu festival_ljubavi.

“Festival ljubavi” organizuju kompanije Udruženja “Subsidium”, HBO Color Media Events, kompanije Color Media Communications i “Ninamedia”, uz podršku Grada Novog Sada.

Prijatelji festivala su: kompanija Coca-Cola sa brendom Fuzetea, Mars sa brendovima Orbit i Pedigree, Heineken (Zaječarsko pivo), MOL i Bambi.