Početna Kultura Festival “Synergy WTF” u Novosadskom pozorištu

Festival “Synergy WTF” u Novosadskom pozorištu

0

Treći Međunarodni pozorišni festival Synergy WTF održaće se u Novosadskom pozorištu od 18. do 28. novembra.

Novosadsko pozorište biće domaćin teatarskim trupama iz Irana, Nemačke, Italije, Slovenije, Rumunije, Hrvatske i Mađarske.

Idejni tvorac pozorišnog festivala jezičkih manjina sveta Synergy WTF je direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel, a pozorište je ujedno nosilac projekta i mesto u kojem se od 2017. godine festival održava.

Festival je revijalnog karaktera, u kom učestvuju profesionalne pozorišne trupe i teatri koji svojim delovanjem na jeziku manjinske zajednice u zemlji u kojoj žive (van svojih matica) stvaraju autentičan umetnički izraz. Predstave su uvrštene u program samoselekcijom, koja podrazumeva komunikaciju među manjinskim teatrima tokom čitave godine. Njihovi predstavnici se dogovaraju oko zajedničkog diskursa i do marta meseca se donosi odluka o tome ko će u tekućoj godini nastupiti pred novosadskom publikom.

Synergy WTF #3 je podržan od strane Grada Novog Sada, Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, organizacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture, i od strane programa evropske unije Europe for Citizens.

Sve predstave prevode se na srpski jezik, a cena karte za pojedinačnu predstavu iznosi 400 dinara, dok je komplet karata 3.000 dinara.

Izvor: NsUživo
Foto: Novosadsko pozorište