Početna Kultura Festival uličnih svirača – zvezde sa konkursa iz Italije, Rumunije i Hrvatske

Festival uličnih svirača – zvezde sa konkursa iz Italije, Rumunije i Hrvatske

0

Fratelli Marelli 1

Trio Frateli Mareli iz Bolonje, alternativna grupa Mouse N Monkeyz iz Bukurešta i dvojac Aquarela Maris iz Šibenika biće među najatraktivnijim učesnicima ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave od 1. do 3. septembra. Oni su, sa još dvadesetak umetničkih programa, izabrani za nastup putem konkursa, u na Festivalu će se pojaviti zajedno sa probranim uličnim umetnicima iz Srbije, regiona i čitavog sveta.

Frateli Mareli neguju tradiciju italijanske škole sviranja na ulicama, u kojoj se muzikalnost i šarm podrazumevaju, a repertoar varira od svinga i džeza na šest i više žica, do prepoznatljivih apeninskih kancona i drugih napeva. Aquarela Maris dolaze sa druge strane Jadrana, sviraju gitaru i klavir i donose daleko opušteniji, gotovo ambijentalan laundž, sa blagim osvrtom na džez, bosa novu i dalmatinski melos. Treće ime među hedlajnerima je i najoriginalnije: “Miš i majmuni” su maskirani kvartet koji neguje savremeni andergraund izraz na bazi indi gitara i elektronike, sa dozom hip hopa i srodnih žanrova, a njihov jedini hit za sada zove se “Banana”.

Na konkursu za nastup na Festivalu uličnih svirača odabrana su 24 zanimljiva programa između stotinak koliko se prijavilo tokom proleća. Umetnički odbor ove manifestacije tako nastavlja praksu pozivanja mladih i neafirmisanih, a zanimljivih umetnika iz zemlje i regiona, kojima je nastup na Festivalu prilika za susret sa većim auditorijumom i najboljim uličnim umetnicima sveta, kao i za dalju afirmaciju. Njihovo pojavljivanje na Festivalu uličnih svirača omogućio je ovogodišnji prijatelj konkursa – MTS.

Festival uličnih svirača organizuje Umetnička asocijacija “Inbox” iz Novog Sada, uz podršku Grada Novog Sada, Turističke organizacije Novog Sada, ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, MTS-a i Generali osiguranja Srbija.

Autor: NsHronika.rs