Početna Kultura Festivali, izložbe, predstave, radionice obeležiće oktobar u kulturnim stanicama širom Novog Sada

Festivali, izložbe, predstave, radionice obeležiće oktobar u kulturnim stanicama širom Novog Sada

0

Bogatstvo i raznolikost umetničkih formi i kulturnih praksi i ove nedelje obeležiće kulturne stanice projekta „Novi Sad– Evropska prestonica kulture”. Publika će imati priliku da uživa u izložbama, predstavama, radionicama, festivalima u Svilari, Eđšegu, Mlinu i Rumenki.

Ovog ponedeljka, u Kulturnoj stanici Svilara od 20 sati, Novosađani će slušati koncert „Od Prve Evrope do 2021”, dok će u utorak, 20. oktobra, u 19 sati, takođe u Svilari, biti otvorena konceptualna izložba „SoundCracks”. U sredu, 21. oktobra, publika će imati priliku da uživa u kreativnim radionicama „U zemlji dudova”. Izložba „Saša Filipović – omaž umetniku” biće otvorena u četvrtak, 22. oktobra, u 19 sati u Kulturnoj stanici Eđšeg, dok će Prvi Međunarodni lutkarski festival bajki pod nazivom „Verujete li u bajke” biti otvoren u petak, 23. oktobra, u 17 sati, u Kulturnoj stanici Rumenka.

Organizatori mole sve posetioce da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju svih mera. Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima. Kontroliše se maksimalan broj posetilaca na događajima.

Radionice, izložba, koncert i edukativni program za decu u Svilari

Specifična, konceptualna izložba „SoundCracks”, nastala kao rezultat saradnje naših i austrijski umetnika, biće otvorena u utorak, 20. oktobra, u 19 sati u Svilari. Kroz ovu izložbu autori, Miljan Živaljević i Vukašin Živaljević iznose sopstvenu opservaciju i doživljaj pandemije koja je pokosila čitav svet. Projekat nosi univerzalnu poruku sa kojom će publika moći da se poistoveti, a usput će se upoznati sa umetničkim formama koje odskaču od tradicionalnih. Izložba će biti otvorena do 23. oktobra. Odmah sutradan, u sredu 21. oktobra počinje projekat „U zemlji dudova” arhitekte Dragane Kojičić. U okviru ovog projekta, organizovane su radionice čiji je cilj promocija graditeljskog nasleđa Novog Sada i Vojvodine, ali i značaja dudova u zaštiti kuća od vlage. S druge strane, autorka će kroz radionice pokazati kako zemljana arhitektura može biti prilagodljiva savremenom kontekstu, te će pokazati na koje načine je ona danas primenjiva, koristeći motive dudova, svilenih buba i drugih prirodnih elemenata. U sredu, 21. oktobra, radionice će se održavati od 14 do 17 sati, 22. oktobra – od 14 do 18 časova, a 23. oktobra će biti upriličeni i predavanje i izložba, od 17 časova.

Projekat „Marija Trandafil srce Novog Sada” počeće 21. oktobra u 18 sati, a cilj projekta je podstrek ženskom stvaralaštvu i veća uključenost žena u kulturni život. U subotu, 24. oktobra, u 19 sati, publika će imati priliku da uživa u koncertu ženske pevačke grupe „Stanislav Preprek”, dok će najmlađi, istog dana, 24. oktobra, od 11 sati uživati u dinamičnom, edukativnom programu „Prvo školsko zvono”, čiji je cilj afirmacija značaja znanja koja se stiču školovanjem, vredna umetnička ostvarenja i afirmacija dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu.

Izložba, projekcija filma i edukativne radionice u Eđšegu

Kulturna stanica Eđšeg ove nedelje otvara vrata kreativcima. U ponedeljak, 19. oktobra od 18 sati održaće se radionice lutkarstva za decu „Sa lutkom kroz nasleđe”, Kulturnog centra Novi Sad. Polaznici će se upoznati sa istorijom lutkarstva, načinom i materijalima korišćenim za izradu lutaka kroz istoriju, tehnikama i trendovima lutkarstva. Svi zainteresovani građani mogu se prijaviti putem mejla radioniceudvorcu@gmail.com. Istog dana, 19. oktobra, od 19.30 biće upriličene radionica „Tipografija”, na kojima će svi zainteresovani građani naučiti osnove kaligrafije, ilustracije i dizajna. Radionice se održavaju u okviru manifestacije „Antićevi dani” i okupljaju poštovaoce istaknutog umetnika. Tokom „Antićevih dana” publika ima priliku da se upozna sa životom i delima jednog od naših najvećih pesnika i istovremeno sa jedinstvenim duhom Novog Sada i Vojvodine koji se i danas prenosi zahvaljujući Antićevim pesmama. Prijave se vrše putem mejla radioniceudvorcu@gmail.com. U okviru iste manifestacije i deca će uživati na likovno – edukativnim radionicama koje će početi u sredu, 21. oktobra, u 18 sati. Oni će se upoznati sa likovnim tehnikama i pravilima likovnog oblikovanja.

Radionice plesnog jezika Gaga održaće se u utorak, 20. oktobra, u 19 sati. Gaga potiče iz verovanja u isceljenje, dinamiku i moć stalne promene kroz pokret. Gaga predstavlja i nov način sticanja znanja i samosvesti kroz telo, ali i daje okvir za otkrivanje i jačanje tela, pospešuje fleksibilnost, izdržljivost i agilnost dok osvetljava čula i maštu. Svi zainteresovani plesači i plesačice, profesionalni ili rekreativni, formular mogu pronaći na linku.

U četvrtak, 22. oktobra, u 19 sati biće otvorena izložba „Saša Filipović – Omaž umetniku” udruženja „Eustahija”, koja nam donosi slike, crteže i fotografije Saše Filipovića, akademskog umetnika iz Iriga. Izložba će biti otvorena do 29. oktobra. Projekcija filma „Motherload” održaće se u petak, 23. oktobra, u 19 sati, dok će u nedelju, 25. oktobra, u 11 sati biti izvedena opera za decu „Pčelica Dana”, udruženja „Visoko C”.

Festival bajki u Rumenki i predstava „Povuci – potegni” u Mlinu

„Verujete li u bajke?”, naziv je prvog Međunarodnog lutkarskog festivala bajki koji će biti održan 23. i 24. oktobra od 17 do 20 sati, u Kulturnoj stanici Rumenka. U fokusu festivala je bajka kao tradicionalna narativna forma koja baštini arhetipsku priču o borbi dobra i zla, uz primesu fantastičnih elemenata koje čitalac percepira kao realnost i time se, vekovima unazad, gradi kolektivna svest koja implicira potrebu za verovanjem u čudesno, odnosno čovekovom potrebom da veruje u bajke.

U Kulturnoj stanici Mlin, 24. oktobra, u 20 sati biće izvedena predstava „Povuci – potegni” u izvođenju pozorišne trupe „Drž’ ne daj”, koja je deo projekta „EYE-NET”, Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”. Predstava govori o istorijskom preseku Evropske unije i o tome kako mi doživljavamo funkcionisanje ove zajednice s jedne strane, a sa druge, o svesti mladog čoveka iz Srbije, koji govoreći o sebi i svojoj porodici, istovremeno oslikava stanje svesti cele nacije danas. Ulaz na predstavu je besplatan.

Drugi po redu pozorišni festival „UPAD” Studentskog kulturnog centra Novi Sad, koji je pokrenut prošle godine, sa ciljem unapređenja pozorišne umetnosti za mlade, biće svečano otvoren danas, 19. oktobra u 20 sati predstavom „Sakrij se negdje daleko. Do smrti” u Novosadskom pozorištu. Tokom 13 dana, do 1. novembra biće izvedeno čak osam predstava u Novosadskom pozorištu, Gimnaziji „Laza Kostić”, Spomen – zbirci Pavla Beljanskog i Srpskom narodnom pozorištu, a celokupan program publika može da pogleda na ovom linku.

Organizator zadržava pravo izmene održavanja programa i formata događaja u slučaju promene epidemioloških mera.

Autor: NSHronika
Foto: V. Veličković