Početna Kultura Filmski most između Srbije i Rusije za jačanje kulturne saradnje budućnosti!

Filmski most između Srbije i Rusije za jačanje kulturne saradnje budućnosti!

0


Studio za dečju i omladinsku animaciju DOM iz Sremskih Karlovaca jedan je od dva srpska filmska studija koja su, s još tri iz Rusije, učestovovala u realizaciji projekta „Filmski most“.

Reč je o projektu osmišljenom i pokrenutom zajedničkim zalaganjem srpskih i ruskih filmskih stvaralaca u okviru festivala ruskih filmova za decu „Bajke detinjstva” 2016. godine u Novom Sadu.

Pokrenut je u želji da se deca upoznaju s kulturom i tradicijom bratskog ruskog, odnosno srpskog naroda, i na taj način da se ostvare bolji uslovi za jačanje kulturne saradnje u budućnosti.

U karlovačkom studiju snimljen je film na temu ruske narodne bajke „Maša i medved”. U snimanju su učestvovali učenici OŠ „23. oktobar” s učiteljicom Tatjanom Krstić i deca iz vrtića „Kockica” s vaspitačicama Valerijom Hromiš i Aleksandrom Babalj, a radionice je vodila pedagog studija Zlata Popov, dok je scenario napisao i film režirao Jakov Popov.

Zadatak projekta je snimanje animiranih filmova na temu narodnih bajki naših dvaju naroda, tako da studiji iz Rusije, s ruskom decom, snimaju filmove na temu srpskih bajki, a studiji iz Srbije, s našom decom, snimaju filmove na temu ruskih bajki – kaže Zlata Popov.

U okviru celog projekta snimljeno je devet filmova koji su prikazani na premijeri održanoj 15. juna u Novosibirsku. Premijera filmova u Beogradu će biti održana u septembru na 5. festivalu „Bajke detinjstva – kada će projekat biti predstavljen srpskoj javnosti i određena tema za izgradnju novog filmskog mosta između Rusije i Srbije.

Učesnici projekta su objedinjeni na internet stranici te se na taj način ostvaruje kontakt i razmena iskustava među dečje-omladinskim studijima Srbije i Rusije. Snimanje pomenutog filma podržala je opština Sremski Karlovci.

Autor i foto: dnevnik.rs